pondělí 16. července 2012

Mám radši dopisy

Jsou maily, které vás zahřejí na srdci.

Jsem staromódní. To už jsem možná říkala… no, platí to stále a ve spoustě věcí. Například mám raději pohledy a dopisy než maily. Jsou takové osobnější, upřímnější… Dají víc práce. Jistě, soudím to podle sebe, neboť na počítači píši poměrně rychle, zatímco perem píši jako normální smrtelník. Ale i kdybych psala v obou případech stejně rychle, dopis je zákeřnější. Musíte si koupit dopisní papír, nebo mít při ruce alespoň nějaký pěkný čistý a psát rovně (nebo použít podložku jako ve škole), pak taky potřebujete obálku, desetikorunu a známku. Musíte ho zanést na poštu, nebo aspoň hodit do schránky. Navíc mám ráda dopisy psané rukou a to už je pak opravdu práce, aby to po vás ten druhý přečetl. Zvlášť když jsou v poslední době všichni zvyklí psát spíše na počítači. A ještě k tomu vám při psaní rukou nikdo nekontroluje hrubky a čárky. A jako na potvoru, já si na pravopis docela potrpím. Ale znáte to – darovanému koni na hrubky nekoukej.

Ale zpátky k mailům. Bývá dobrým zvykem psát krátké, stručné a výstižné e-maily. Koneckonců je to tak rychlý způsob komunikace, abychom mohli sdělit vše, co potřebujeme. Nedávno mi přišel docela dlouhý mail (770 slov) od velmi dobrého kamaráda a udělal mi ohromnou radost, i když jsem ho nejprve jen prolétla očima. Nebylo to však spoustou různobarevných smailíků, které umožňuje vkládat Seznam. Bylo to slohem a stylem, jakým ho napsal. Vypadal skoro jako dopis, tak otevřený a příjemný… A co bych vám ráda popřála na závěr? Aby vám občas taky přišel e-mail, který vás potěší tím, jak je odlišný od ostatních stručných, pracovních… ať si i při moderní mailové komunikaci najdete čas „pokecat si“ a vzájemně se rozesmát.

1 komentář:

Veber řekl(a)...

Také mám ráda dopisy, protože mě baví objevit obálku ve schránce:-) Maily mi nevadí, dokáži psát dlouhé a upřímné maily:-) A ráda takové i dostávám. Rychlost psaní na počítači mi pak umožní zachytit myšlenky a odpovědět obratem, což většinou u dopisů psaných rukou nezvládám.