pátek 26. dubna 2013

Hradník

Na Vánoce se mi povedlo zakoupení báječného dárku. Obdarovaná měla z turistického záznamníku Hradník doopravdy radost. V rámci něj je třeba navštívit určité množství hradů v bývalých krajích a získat za ně potřebný počet bodů. Záznamníky jsou vlastně dva: první pro oblast Čech a druhý pro oblast Moravy.

Když už jsem měla platit poštovné, řekla jsem si, že by nebylo špatné, pořídit záznamník i sobě. Klidně mi nějaký ten rok vydrží. 

Pro příklad uvedu, jak je to s tím moravským Hradníkem. Je v něm uvedeno 66 zřícenin či hradů. Hrad je za 5 bodů a zřícenina podle toho, jak je dostupná nebo rozsáhlá od 1 do 4 bodů. Z celkových 213 možných bodů je pro získání odznaku třeba získat 140 bodů. Navíc je v každém bývalém kraji určeno nutné minimum. Splnění záznamínku je tedy dlouhodobější činností a představuje slušnou výzvu. Navíc prokazuje jisté znalosti o místních hradech. Výhodou je, že za ty, které v záznamníku nejsou uvedeny, si můžete přidělit 1 bod.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Nejen že měla radost, ale také ho používá... minimálně stejně často jako ty - už mám pět zápisků v moravském a čtyři v českém hradníku :-). Díky.