pondělí 29. července 2013

Soutěž – 5. otázka

Jaké klasické literární dílo vám připomíná příběh, který se objevil na Novinkách. Šlo o to, že spolu manželé žili 61 let, a když Bea Greenová zemřela, zastavilo se o sedm hodin později jejímu muži srdce.

Pozn.: Nápověda opět ve čtvrtek. Snad nebude potřeba. ;-)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

romeo a julie od Williama Shakespeare?

papadudu

Veber řekl(a)...

Napadá mě několik děl, ale protože nevím, zda ten pár spolu měl být dlouho nebo stačila i krátká doba a důležité bylo, že umřeli po sobě a také nevím, zda to bylo přirozenou smrtí, počkám na nápovědu:-D Jinak by to mohli být klidně i Romeo a Julie:-)

Ivi řekl(a)...

The Notebook od Nicholase Sparkse (i když si nejsem jistá, jestli je to klasika)

Unknown řekl(a)...

Jediné co mě napadlo jako dílo o nehynoucí lásce je od Williama Shakespeara a jeho Romeo a Julie.

Angelika řekl(a)...

Opět mě překvapilo, jak jste se všichni shodli, že by to měli být Romeo a Julie. Ano, máte pravdu, zemřeli společně, ale vzhledem k tragičnosti příběhu by se hodilo srovnání se skutečností spíše s nějakou nehodou nebo podobně. Zde bylo podstatné i to, jak na to Veber upozornila, že byli značně dlouho spolu. Správná odpověď vycházela ze Starých řeckých bájí a pověstí a jednalo se o Filémóna a Baucis, kteří uctili bohy, jež je přišli navštívit, ačkoliv sami měli málo. Jejich jediným přáním bylo toto: „Vroucně prosíme, abychom byli božími sluhy a strážci vašeho nového chrámu. A jako jsme spolu prožívali ve svornosti a lásce dlouhé roky, tak bychom chtěli spolu najednou zemřít. Dopřejte nám, prosíme, abych já nemusel spatřit hrob své ženy a ona aby nemusela pohřbívat mne. Ať se nám dostane stejné hodinky smrti. To je naše jediné přání.“ A tak se, když přišel jejich čas proměnili v navzájem propletené stromy. Celý kratičký příběh si můžete přečíst třeba zde.