pondělí 4. září 2017

2017 – Rok baroka

Napadlo mě, že když je ten rok baroka, mohla bych se trochu popídit po nějakých památkách a ještě něco stihnout navštívit...

Protože knihy jsou lepší než Google, nahlédla jsem do úžasných skript Vladimíra Prokopa Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století aneb Od Mezopotámie po naše národní obrození, copak se v nich o baroku píše. 

Baroko je pro mnohé vůbec nejkrásnější a nejúchvatnější etapou v historii umění, jiní baroko odsuzují pro jeho vnější projevy – i proto si mnozí studenti pamatují ze školy pouze to, že baroko je „přeplácané a prdelaté“. Bez ohledu na individuální sympatie či antipatie musíme hned v úvodu jasně říci, že snad žádný umělecký směr neovlivnil všechny oblasti společenského života tak jako právě baroko a že žádné jiné období nebylo tak kontroverzně přijímáno (alespoň v našich zemích).

Takže tolik úvod. A ano, má pravdu. O baroku si (díky němu) pamatuji, že jsou to hlavně tlustí prdelatí andělíčci. Ale abych nebyla nespravedlivá, uveďme si charakteristické rysy baroka (abyste ho mohli lépe poznat, když se s ním setkáte):
  • Důležité jsou kontrasty: světlo, zdobnost, expresivita, velkolepost, dynamičnost (= snaha o vyjádření pohybu).
  • Objevuje se snaha o zachycení pocitů, děje a dramatičnost.
  • Autoři se obrací k nadosobním silám a hodnotám, díla v literatuře mají až mystický charakter. Člověk je považován za něco nicotného a pomíjivého.
  • Časté jsou metafory, složitá symbolika, ale také malebnost a iluzionismus. Čtenář se setkává s protiklady a nadsázkou.
  • Stavby jsou mohutné, nepravidelného půdorysu (elipsa nebo porušený kruh). Mívají kopule.
  • Zdůrazňují se křivky, okna bývají kulatá či polokruhová.
  • Typická je bohatá štuková výzdoba. Omítky mohou být barevné. 
Baroko vzniklo v Itálii a rozšířilo se po celé Evropě, kde převládalo v 17. a 18. století ve všech typech umění.






V roce 2017 se můžeme těšit na přiblížení českého baroka široké návštěvnické veřejnosti z řad tuzemských a zahraničních návštěvníků. Barokní památky UNESCO, barokní zahrady, baroko pěšky nebo na kole, mystické baroko, barokní zámky, hudba a divadlo, ale i barokní géniové, tradice či gastronomie, to všechno jsou barokní skvosty, které Česko může nabídnout.
Česko je naplněné barokními skvosty a lze jen velmi těžko vybrat, které jsou nejkrásnější, nejslavnější, nejzajímavější a nejnavštěvovanější. Baroko, jako umělecký sloh, dosáhl u nás vrcholu a má nezastupitelné historické místo ve vývoji Čech, Moravy a Slezska. K prvním významným stavbám patřily Valdštejnský palác a první brána Pražského hradu. Mnohé barokní památky jsou na listině UNESCO a různé etapy baroka reprezentují např. Zelená hora ve Žďáře nad Sázavou, sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci či zámek v Kroměříži.

Baroko je jedním ze symbolů Česka, který každoročně obdivují tisíce turistů. Bez nadsázky lze říci, že Praha je barokním srdcem Evropy a to z dob jak raného, vrcholného i pozdního baroka. Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě v 17. a 18. století. Charakteristickými znaky baroka jsou dynamika – snaha o vyjádření pohybu, emotivnost až citová vypjatost, bohatost tvarů i zdobnosti a velkolepost. Baroko proniklo do všech uměleckých a životních projevů jako je architektura, výtvarné umění, literatura, divadlo a hudba.


V Roce českého baroka budou barokní památky na mnoha místech Česka dynamicky ožívat. Návštěvníci se mohou těšit na často i netradiční zážitky, noční a kostýmové prohlídky, exkurze s příběhy, divadelní představení a jarmarky, proběhnou i mnohé hudební a gastronomické festivaly.

Každé léto si lidé návštěvami tuzemských pamětihodností zpříjemňují prázdninové výlety. Rok 2017 je agenturou CzechTourism vyhlášen rokem českého baroka, a proto vám přinášíme přehled nejkrásnějších barokních staveb u nás. Žádná jiná historická epocha v Česku nezanechala tolik stop jako baroko.

České baroko představuje specifickou podobu barokní kultury, jak se vytvářela v českých zemích v 17. a 18. století a doznívala v lidovém umění ještě dlouho poté. V katolických zemích - v Itálii, Španělsku a střední Evropě - se rozvíjí dynamická forma baroka, mezi typické české rysy patří používání drsnějšího pískovce místo mramoru. Působivá barokní dynamika ohromuje dodnes.

Kroměříž."Pokud chcete zažít bohatost českého baroka v nejkoncentrovanější podobě, nelze vám doporučit jiné místo než Prahu. Malá Strana vyniká mezi pražskými čtvrtěmi nejvyšším počtem barokních památek. Ať už se vydáte z Malostranského náměstí na Staré Město či Hradčany, v obou čtvrtích najdete desítky krásných staveb," doporučuje Martina Zikmundová z agentury CzechTourism.

Na Pražský hrad se můžete vypravit za první barokní stavbou v Praze a jednu z prvních v Čechách, a projít Matyášovou branou Pražského hradu. Odtud je to nedaleko do Valdštejnského paláce, považovaného za nejstarší barokní palác ve střední Evropě. Nebudete-li mít paláců dost, můžete navštívit také Černínský palác nebo Nostický palác. Za návštěvu rozhodně stojí stavební komplex Klementina s údajně nejkrásnější knihovnou na světě, Zbraslavský klášter i kostel svaté Markéty, který je součástí nejstaršího mužského kláštera v Čechách a to Břevnovského kláštera benediktinů. Pokud toužíte vidět další barokní kostely, vydejte se k pražské Loretě, kostelu svatého Mikuláše na Starém Městě či do kostela svatého Mikuláše na Malé Straně.

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce.
Další barokními perlami v Čechách jsou zámek v Ploskovicích a divadlo na zámku v Českém Krumlově. Jde o jedno z nejkomplexněji zachovaných barokních divadel na světě s původní divadelní budovou. Toto divadlo se i díky citlivé obnově stalo ojedinělou památkou světového významu. Baroko stírá hranice mezi architekturou, plastikou a malbou. Křivky barokních staveb jsou dynamické, jakoby plné pohybu a života. Architekti, malíři, sochaři i štukatéři společně vytvořili nejen obrovské paláce, chrámy, kláštery a zámky, ale začali komponovat i ráz české krajiny za pomocí nových dominant, tedy cest, alejí a soch. Z posledně jmenovaných uveďme Braunovy sochy alegorií ctností a neřestí v Kuksu. 

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci.Řadu často opomíjených barokních klenotů, které v českém, či dokonce evropském kontextu nemají protějšky, najdete v západních Čechách. Bohatý region za svůj mimořádný rozvoj v barokní době vděčil především mocným klášterům v Plasích a Kladrubech. Řadu zajímavých menších staveb najdete také v okolí, v Mladoticích, Mariánské Týnici, Přešticích nebo Nicově. Nejmalebnější jihočeské vesnice mají svůj původ také v době baroka. Takzvané selské baroko lze vidět na návsích jihočeských Holašovic a Soběslavských blat. Nejvýznamnějšími centry jsou vesnická památková rezervace Plástovice a památková zóna Zbudov.

Ohromné množství velkých staveb i drobných památek najdete také na Vysočině i jižní a východní Moravě. Mnohé z těchto památek patří po zásluze na seznam kulturního dědictví UNESCO. "Uveďme alespoň fascinující Santiniho architekturu poutního kostela Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Lednicko-valtický areál, zahrady a zámek v Kroměříži, či Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci," dodává Zikmundová.

Jihočeské Holašovice.


Agentura CzechTourism si k propagaci tématu baroka v Česku i v zahraničí pro letošní rok připravila ucelený kreativní koncept "Baroko všemi smysly". Inspiraci na další výlety za barokem můžou milovníci památek najít na www.ceskozemepribehu.cz.

doplnit
http://www.ceskozemepribehu.cz/baroko/
http://www.ttg.cz/rok-2017-zve-za-pamatkami-baroka/




 Rembrant- Noční hlídka
P.P. Rubens – Únos dcer Leukippových


Celý rok se to bude po republice hemžit nejrůznějšími akcemi. Ve Žďáře nad Sázavou najdete např. 


  • Slavnosti jeřabin (24. 8. – 17.9.) festival výtvarné, hudební a dramatické tvorby
  • Santiniho barokní slavnosti (8. – 10. 9.) setkání odborníků a obdivovatelů Santiniho barokní tvorby a Klášterní noc www.santini.cz
  • Bachův varhaní podzim (12. 10. 2017) koncert složený ze směsice latino-amerických rytmů a evropské barokní hudby v podání exklusivního hosta Cristiana Gutiérreze (Chile). www.bachuvvarhannipodzim.cz
  • Koncert Dagmar Pecková a Barocco sempre giovane (30. 11. 2017) Barokně vánoční vystoupení slavné operní pěvkyně www.dkzdar.cz
  • Ostrov pohody barokní (15. – 17. 12.) hudební a divadelní představení, tvořivé dílny www.ostrovpohody.cz

Zdroje:
skripta Vladimíra Prokopa
https://cs.wikipedia.org/wiki/Baroko
https://www.sivekhotels.com/cz/313.rok-2017-je-rokem-ceskeho-baroka
http://www.ceskozemepribehu.cz/baroko/

http://www.ttg.cz/rok-2017-zve-za-pamatkami-baroka/

Žádné komentáře: