pátek 8. prosince 2017

Severské pohádky

Po návratu z Norska byly Severské pohádky jasnou volbou. Padesáti šesti stránková kniha obsahuje tři pohádky (švédskou, norskou a islandskou) a spoustu ilustrací od Jindřicha Čapka, který se 30. září 1953 narodil v Českých Budějovicích a v roce 1969 emigroval do Švýcarska. Kromě jiných získal i dvakrát Cenu českých ilustrátorů. Nyní žije a tvoří v Českém Krumlově. 

Knihu vydalo BRIO, s. r. o. v roce 2004. Jedná se o první vydání v této úpravě. ISBN je 80-86113-62-0.

Silák nad siláky pojednává o Larsovi, který se vyklubal z velkého modře kropenatého vejce, jež našla chudá vdova v lese. Byl tak silný, že mohl železo i ocel holýma rukama hníst, jako by to byl kus těsta, a stromy trhat ze země i s kořeny. Možná by právě on mohl zkusit zachránit tři královské dcery, které mají být vydány mořským trollům.

Čarovný ostrov vypráví o chudém rybáři Roaldovi, který ztroskotal na přeúrodném ostrově Udröstu. Protože byl dobrého srdce dostal na rozloučenou kádě, které byly plné ryb. Dokud je prodával, ryb neubývalo. Mělo to ovšem jeden háček, slíbil, že žádnou rybu nedoveze domů, a tak ho trápilo, kdy se bude moci vydat za ženou a dětmi.

O hodné maceše, která se snažila pomoci nevlastní dceři Ingeborg, jež byla prokleta vlastní matkou k tomu, aby zabila člověka, zapálila královské sídlo a provdala se za hrozné lesní zvíře. Nakonec ji měli zaživa upálit. Pohádka celkem pěkně ukazuje, že ne všechno, co vypadá ošklivě, takové musí být. Kdyby byla trochu delší, připomínala by Krásku a zvíře.

Žádné komentáře: