sobota 18. ledna 2020

Angelika na statku: kozy 2

Dneska jsem byla pouštět kozy z chlívku. Jestli se tedy obydlí pro kozy říká chlívek. I když tam měli krásně teplo, byly samozřejmě ohromně rády, že mě vidí. Přinesla jsem jim sice opražená a osolená, ale pořád dýňová semínka, u nichž jsem měla podezření, že už je napadli moli. A hlavně, která mi stejně moc nechutnala, protože byla neloupaná a tvrdá. A kozy sůl milují. 

A taky zbyteček z včerejší dýňové polévky – tedy pro změnu opět dýňová semínka a štopku.

Fotka v bídné kvalitě, ale je na ní ještě ta bílá, kterou už nemáme
Zjistila jsem, že dávat jim něco do kýble je blbý nápad. Jednak tam zkusí narvat hlavu obě naráz (a třetí přemýšlí, jak by se tam dostala taky), a jednak to kvůli tomu vylijí, nebo kýbl rozbijí, či ho nebudou moci sundat z hlavy. Takže příště zase všechno pěkně dostanou z kolečka, které je na tohle ideální, protože se k němu dostanou všechny a kromě té agresivní se ani nepošťuchují a spokojeně žerou. 

Přítel mě upozornil, že jsou kozy celkem čistotný, takže to, co vykydly na zem, už asi žrát nebudou vzhledem k tomu, že tam je sláma, do které chodí i kálet. No, o těch pár semínek mi ani tak nejde, jenom jsou to trubky. 

A když tak nad tím přemýšlím, tak by se teoreticky ta jedna mohla chtít příští týden pářit. U koz se tomu říká, že se prskají, což mi pořád připadá jako děsně směšný výraz. A mají to tak jednou za tři týdny. No a my kvůli ní jeli na Nový rok domů dříve, tak teď by snad mohla mít chuť, když si to tehdy rozmyslela, a mohli bychom mít kůzlátka (a mléko). Kozí miluju!

2 komentáře:

Ivi řekl(a)...

Tak co, už víte o nějakém kozlíkovi? Budou kůzlátka?

Angelika řekl(a)...

Kůzlátka letos asi nebudou. :-( Kozel není problém. Líza už za ním byla na výletě. (Taky dobrá akce vést někam kozu.) Jenže ona se musí prskat, tedy se jí musí chtít. A to se jí chce jednou za tři týdny, cca. Někde jsem našla, že především od srpna do prosince, příp. na začátku jara. Říje trvá 1–3 dny a měli bychom ji připustit přesně v polovině. Když se člověk nepotlouká po zahradě, není ani tak jednoduché to poznat. Kozy jsou gravidní 140–157 dní, takže by pak měly mít kůzlátka v nějakou vhodnou dobu. Čerpala jsem zde: https://www.zootechnika.cz/clanky/chov-koz/reprodukce-koz/pohlavni-cyklus-a-plemenitba-koz.html