sobota 22. února 2020

Miluju Earl Grey

Víkendové ráno lze těžko začít lépe než čajem Earl Grey. No dobře, ještě by to šlo snídaní do postele nebo sexem. Tak to trochu opravím: pondělní ráno v práci vám nejlépe zpříjemní lichotka od kolegy (či kolegynina zmínka o slušivosti šatů), nebo Earl Grey, který je vzhledem k množství pracovních pondělních rán větší jistotou.

Miluju ho s mlékem (plnotučným) a oslazený. Patří k jednomu ze tří čajů, které sladím. Ani nevím od kdy. A od koho jsem se to naučila. Pro zvědavé: ty další dva jsou Touareg a Yogi (viz můj článek zde).

Earl Grey není samostatným druhem čaje z nějaké oblasti jako třeba Darjeeling nebo Assam, ale jedná se o směs černých čajů, jež je ovoněna silicí vyrobenou z olejových extraktů bergamotu. Bergamot je citrus, ne koření, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Jeho latinský název je Citrus bergamia a pravděpodobně vznikl jako kříženec Citrusu limetta (limeta či limetka) a Citrusu aurantium (laraha). Je to ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu. Většina světové produkce se pěstuje v jižní Kalábrii v Itálii, dále pak v jižní Francii, na Pobřeží slonoviny a v Antalyi v Turecku na marmeládu.

Pravý bergamot je dodnes vzácný a také drahý. Čaj Earl Grey tedy může být aromatizován dvěma způsoby: buď pravým bergamotem nebo bergamotovým aroma. Někteří výrobci používají jako základ právě již zmiňovaný Darjeeling nebo Assam, někdo kombinaci obou případně i dalších čajů. 


Bergamotový olej se získává tak, že se plody strojově loupou pod tekoucí vodou a kůra putuje do odstředivky.

Čínskou recepturu na výrobu tohoto čaje obdržel jako dar britský premiér, 2. hrabě (Earl) Charles Grey, když putoval po Číně. To je jedna líbivá pověst. Ovšem je také možné, že čaj začali ochucovat britští obchodníci, aby zlepšili vůni a chuť méně kvalitních čajů. Některé zdroje totiž uvádí, že Charles Grey nikdy v Číně nebyl a bergamot tam nebyl znám. Ani dnes se v Číně bergamotový čaj nepije. Prý ale roku 1833 zrušil monopol East India Company na dovoz čínských čajů. Našla jsem ale ještě třetí legendu, i když ta mi připadá dost přitažená za vlasy: při dovážení čaje a bergamotového oleje (K čemu by se používal a odkud by se dovážel? ... Prý se používá do mnoha parfémů.) se strhla na moři bouře a cenný olej se vylil do čaje, který byl také velice ceněný. Výsledná směs ale působila příjemně a tak se ji obchodníci rozhodli prodávat. Na druhou stranu... pověst o tom, jak se začaly používat čajové sáčky je také poněkud legrační.

Označení Earl Grey se poprvé objevilo v reklamě společnosti Charlton 
Co v roce 1880. Patří k nejprodávanějším černým aromatizovaným (ovoněným) čajům. Pozor neplést  s ochucenými, kdy je do čaje přidáno ovoce, koření apod.! Umělé aromatizování spočívá v postřiku čajových listů rozpuštěnými vonnými substancemi, proto se jim opravdový čajoví odborníci vyhýbají. 


Na půllitru vařící vody dejte dvě a půl lžičky čaje. Nechte vylouhovat (zakryté, ať neuniká aroma) tři až pět minut. Poté jej slijte do nahřáté konvičky. Lze ho sladit cukrem, karamelem i medem. Pak doporučím sladidlo připravit do té druhé konvičky, kdy se vám po zalití krásně rozpustí. Teprve poté můžete čaj zjemnit mlékem nebo dokonce smetanou. Ideálně přímo v hrnečku, ať se vám neochlazuje. Četla jsem, že do něj lidé dávají i citron. Hodí se ke sladkým dezertům, nebo toastům s máslem a marmeládou. Někdy bývá přidáván i do pečení.

Čaj seženete za různou cenu. A také v různé kvalitě. Třeba od Oxalisu 158 Kč za 100 g, Valačaj 150 Kč nebo aktuálně ve slevě 100 Kč. Můžete se setkat i se zeleným Earl Greyem. Myslím, že jsem ho kdysi ochutnala od Grešíka.

P. S.: I když je to úplně mimo, o tohle se s vámi musím podělit, protože mi to připadá nesmírně zajímavé a souvisí to s citrusy, tedy konkrétně s larahou, o které(m) jsem v článku psala: „Pomerančovníky přivezené na Curaçao ze Španělska v roce 1527 se nepřizpůsobily klimatu a půdě jižního Karibiku a změnily jasně oranžové a sladké plody na zelené, hořké a nejedlé. Sušené slupky larahy avšak oplývají libou vůní a experimenty s extrakty z těchto slupek vedly až k výrobě Curaçao likéru.“

Doporučeno k přečtení:

Zdroje: 
https://cs.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:%C4%8Caj https://cs.wikipedia.org/wiki/Earl_Grey 
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bergamot 
https://cs.wikipedia.org/wiki/Limeta 
https://cs.wikipedia.org/wiki/Laraha 
https://valacaj.cz/products/earl-grey-cerny-sypany-caj-200g http://www.teegschwendner.cz/clanky/earl-grey-aneb-cerny-caj-s-bergamotem-nejslavnejsi-aromatizovany-caj/ 
http://www.cajtydne.cz/a/earl-grey
https://regiony.rozhlas.cz/legendarni-earl-grey-oblibeny-caj-se-take-u-nas-pije-o-pate-7419755
https://www.oriental.cz/caje-a-necaje/sypane-caje/aromatizovane-a-ochucene-caje/
http://www.teatao.cz/druhy-caje/aromatizovane-a-ochucene-caje

Žádné komentáře: