sobota 4. ledna 2020

Návrat Sherlocka Holmese

Opatské sídlo 
Inspektor Hopkins poslal pro Sherlocka Holmese, protože si neví rady s případem mrtvého sira Justase. Zmizelo jenom několik stříbrných táců a přitom to vypadá, že to byli ti samí zloději, kteří před čtrnácti dny kradli někde poblíž. Zranili lady a inspektorovi se to zdá jasné.

Lady Mary Brickenstolová si stěžuje na manželství se sirem Justasem, který byl alkoholikem. Lady viděla tři muže v přízemí u křídlových dveří. Jeden ze tří mužů ji praštil, svázal a dal jí roubík. Pak přišel manžel, kterého některý z nich uhodil do hlavy pohrabáčem. Její chůva Tereza vypovídá shodně.

Holmsovi je ovšem jasné, že to je trochu jinak. Křídlové dveře vedou do zahrady, tělo leželo u krbu. ... Holmes hned upozorňuje na podivné věci. Lupiči obvykle nekradou poblíž původního místa. K další loupeži dochází až poté, co uloupenou kořist utratí. Nespokojí se jen tak s něčím, když mohou vzít i další drahocenné věci. Nenechají naživu člověka, který je může identifikovat. 

Tři muži měli pít ze tří skleniček, ale kal se usadil jen v jedné. – Ale jedna sklenička obsahuje kal z těch dvou, z nichž někdo pil. Zdá se, že lady a její chůva lhaly. Navíc by se jim oběma nejspíš vražda sira Justase zamlouvala. Kdysi totiž v opilosti polil benzínem a zapálil manželčina psa a její chůvu nějak surově uhodil.

Přijeli v červnu 1895. Na lodi byl jeden zvlášť schopný důstojník. Náramný fešák: plavé kníry, modré oči, pěkná postava... určitě si musel Mary Frazeové všimnout. 

Ukradené stříbro bylo nalezeno na dně rybníka. Hopkinsnovi to prozradil Holmes.

Realiata? Na základě lodních uzlů, kterými byla přivázaná lady ke křeslu Holmes správně usoudil, že ji přivázal nějaký námořník. S tím se mohla setkat jedině na lodi, když přijela na nové panství. Jelikož kryje vraha, pravděpodobně se jednalo o někoho mladého a hezkého. Viděla se s ním dvakrát během manželství a on jí teď jenom přišel říct, že odjíždí a měl o ni strach, protože se do ní během plavby zamiloval, a zjistil, že ji lord týrá (bodal jí jehlicí na klobouky do ruky). Lord vešel do pokoje a uhodil lady holí do obličeje. Když se pak strhla bitka mezi oběma muži, námořník ho omylem zabil. Chůva pak vymyslela celou historku, včetně přelévání vína mezi skleničkami. 

Holmes udělil námořníkovi svobodu s tím, že se má za rok pro svou vyvolenou vrátit.

Druhá skvrna 
„Všude samé papíry, kdo to kdy viděl? Pořád jen papíry. To je najednou spěchu, taková hrůza,“ brblá si paní Hudsonová.

Zmizel jakýsi tajný dokument. Vážení občané ukrývající tento dokument se neobrátili na policii, protože očekávají, že ten, kdo jej zcizil, s ním chce seznámit veřejnost, což by mohlo vést k problémům v celé Evropě. A obrátit se na policii znamená celou kauzu zveřejnit.

Manželka toho pana Travelry Hopa, který u sebe měl dokument, ho vzala a dala panu Lucasovi, kterého následně zabila a dopis vzala. Otázkou je proč.

Lucas si nechal zavolat manželku pana Hopa a vydíral ji nějakým dopisem z jejího mládí ještě před svatbou. Chtěl ho vyměnit za tajný dokument, který měl u sebe pan Hope. Vymyslela si historku o tom, že jde do divadla, a ukradla dopis v modré obálce. Ráno si uvědomila, že vyměnila jeden problém za jiný. A tak se tam vrátila, přesvědčila hlídkujícího policistu (Lucase opravdu zavraždila jeho francouzská manželka), že se tam chce podívat, pak předstírala, že omdlela a dopis sebrala ze schránky pod kobercem, o které věděla jen ona. Holmes jí přislíbil, že dopis nenápadně vrátí. 

Oběma pánům řekl, že záhadu má skoro rozřešenou, i když dopis ještě nemá. Tvrdil jim, že je přesvědčený, že nikdy neopustil dům a požádal pana Hopa, aby se do schránky podíval. Když pak procházel papíry, nenápadně mu dopis pod ně vhodil.

Ve filmu hraje Sherlocka Holmese Jeremy Brett a Dr. Watsona Edward Hardwicke.

Žádné komentáře: