neděle 4. října 2020

Sklo PeNoCze

V předchozím článku jsem zapomněla zmínit, že Mydlírna JO a šperky z dílny OK mají letos otevřeno poprvé. Museli jsme se smát, když nám řekli, že je překvapilo, kolik lidí přišlo. Docela totiž vykoupili jejich zásoby mýdel. Hned jsme je tedy upozorňovali, že v dřívějších letech (a snad i příští rok) to bylo ještě mnohem víc. Teď se totiž dost lidí bojí Covidu. Informace o tom, že lidí ubylo jsme měli i z jiných ateliérů, ne jen z vlastní zkušenosti.

»Mezi přihlášenými ateliéry jsou letos nováčci, nejvíc na Pelhřimovsku. Poprvé zvou do dílny Mydlírna Jo z Horní Cerekve nebo pelhřimovské papírnictví Piiir. „Pak se přihlásila také skupina Penocze. Ti vyrábějí sklo a designové výrobky ze skla," řekla Mrázová.« (zdroj)

Název PeNoCze vznikl z počátečních písmen příjmení tří umělkyň, které si právě vytváří ateliér v prostorách bývalého Agrostroje v Počátkách. Dům pochází z roku 1882. Do 50. let se zde vyráběly kočárky.

Dámy se jmenují Dagmar Petrovická, Eva Nováková a Irena Czepcová. Mimo jiné se věnují výrobě rozmanitých svítidel. Používají opakní sklo, které je neprůhledné. Taví se ve formě. Velké barevné neprůhledné talíře byly krásné. Mě ale nejvíc zaujaly nádherné muffiny sloužící jako těžítka. Bylo při nich použito lehání a jsou nesmírně pracné. Zřejmě proto taky jeden stojí 1200 Kč.

Dozvěděli jsme se, že existuje glasclay, což je skleněná hlína, s níž se učila jedna z autorek pracovat, když byla na stáži v Toyamě v Japonsku. Nyní touto metodou dělá domky z papíru. 




Žádné komentáře: