pátek 28. listopadu 2014

Sklárna Crystalite Bohemia s.r.o.

Světlé nad Sázavou se říkalo „město skla a kamene“ – dodnes tu je sklářské učiliště spojené s gymnáziem a učí se tu i kamenictví.
Pohled na parkoviště před sklárnami
 
Sklářství na Světelsku bylo umožněno v 17. století díky rozsáhlým lesům v okolí, neboť se ve sklářských hutích topilo převážně dřevěným uhlím vyráběným z buků. Spolu s výrobou skla se rozvíjelo i jeho broušení a leštění. Z mnoha drobných skláren v okolí byla největší josefodolská, jež vznikla přestavěním bývalé papírny v roce 1861.

Nová, velká sklárna se začala ve Světlé stavět roku 1967. Vlastní výroba, převážně ruční, byla zahájena v roce 1970. V roce 1975 byla zavedena automatická výroba foukané kalíškoviny. Zdejší velká sklárna Sklo Bohemia, a. s., skončila svou činnost v roce 2008, přesto je ještě dnes možno v Praze koupit výrobky, které z ní údajně pocházejí! 
O rok později koupil sklárnu podnikatel Lubor Červa a pojmenoval ji Crystalite Bohemia s. r. o. Nyní je v ní provozováno pět tavících agregátů s denní kapacitou utavení 96 tun skloviny. Výroba je přibližně 17 miliónů kusů strojně foukané kalíškoviny a cca 5,5 miliónu kusů dárkového sortimentu za rok. Vyváží se do 52 zemí světa, významní klienti (tvoří asi 15 %) jsou z arabského světa a Ruska. Crystalite Bohemia s. r. o. zaměstnává 700 lidí ve dvou závodech – ve Světlé a ve sklárně Květná.

Bohužel ve sklárně už není nic moc k vidění, protože celou výrobu zajišťují stroje.

Žádné komentáře: