pondělí 10. listopadu 2014

Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (4/4)

Předcházející články:

Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (1/4) – představuje úvodní díl tohoto miniseriálku.
Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (2/4) – díl věnovaný Technickým chybám.
Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (3/4) – díl věnovaný Vnějším příčinám.

Tento díl se bude věnovat Psychologickým překážkám, jedné z kategorie důvodů nepořádku klasifikované Julií Morgenstern v knize Jak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním životě.

III. Psychologické překážky: Vaše vnitřní „já“ může ve skutečnosti toužit po chaosu z několika důvodů.
  • Potřeba hojnosti: Nakupujete ve velkém? Vaříte ve velkém? Nesnášíte prázdné prostory? Máte všeho hodně a představa, že byste se měli něčeho zbavit vás naplňuje hrůzou a úzkostí? Nic z toho, co děláte není malé nebo strohé. Pak si možná podvědomě myslíte, že mít něčeho hodně znamená pohodlí, bezpečí a pocit naplnění. Potřeba hojnosti pramení z nedostatku či prázdnoty v dětství (měli jste málo jídla, oblečení, hraček nebo lásky a pozornosti), nebo jste ji „zdědili“ po rodičích žijících např. v době socialismu, kdy bylo všeho málo nebo to nebylo k mání hned. Viz článek Hromadění z pohledu štěstí aneb Bojím se, že budu mít málo…
  • Dobyvatel chaosu: Baví vás zdolávání překážek? Řešení krizí a zachraňování situace? Podáváte nejlepší výkony pod tlakem? Pořád hledáte dokonalý organizační systém? Pak se věnujte zajímavé a náročné práci místo toho, abyste znovu a znovu přeorganizovávali svoje věci. Vyhovuje vám nabitý denní režim, a tak svůj den naplňte činnostmi, které využijí vaši schopnost řešit problémy.
  • Moc cílů a nejasné priority: Když nevíte, co je pro vás důležité, těžko si můžete vybudovat funkční systém. „Pokud si toho nabíráte moc a máte pocit, že své úsilí tříštíte do milionu různých směrů, pak trpíte typickými příznaky tohoto syndromu.“ (str. 35) Pokud máte spousty cílů a priorit, že se na ně nemůžete soustředit, vyberte si čeho chcete dosáhnout a rozložte to do delšího časového období – např. každý rok se učte jiný jazyk. Vždy se soustřeďte jen na několik málo cílů a ostatní odložte na později. Radujte se z toho, že jste něco dokončili, místo abyste se trápili spoustou načatých projektů.
  • Strach z úspěchu/selhání: Dělejte změny po malých krůčcích, ať si stihnete zvyknout na představu úspěchu.
  • Potřeba útočiště: Máte strach ze světa „venku“? Možná se chráníte nepořádkem, možná tukem na svém těle… Buďte opatrní a postupujte pomalu – uklízejte kousek po kousku, místnost po místnosti. A dejte si dostatek času, abyste si mohli na změnu zvyknout.
  • Strach ze ztráty kreativity: Někteří lidé se bojí, že kreativita se lépe rodí v chaosu a pokud budou mít všechno zorganizované, nic je nenapadne. Ve skutečnosti lepší organizace kreativitu probouzí a povzbuzuje, protože máte všechny materiály dostupné a po ruce, a když chcete tvořit, můžete, místo abyste hledali pomůcky.
  • Potřeba rozptýlení: Místo abyste řešili problémy nebo úkoly, věnujete se třídění a organizování věcí, jde o určitý způsob prokrastinace. Úklid, hledání a dokončování věcí někteří lidé využívají k odvedení pozornosti od obtížných otázek týkajících se jejich života. Otázky a obtíže řešte jinak než shromažďováním a udržováním nepořádku.
  • Odpor k místu: Nepořádek na určitém místě můžete nechávat proto, že tam vlastně ani nechcete být. Proč zvelebovat místo, kde se vám nelíbí a kterému byste se nejraději obloukem vyhnuli? Zvažte přestěhování a pokud to nejde, změňte nehostinný prostor v takový, který bude odrážet vaši osobnost. Vyzdobte místnost obrázky, květinami, fotografiemi, vším, co máte rádi.
  • Citové pouto: Necháváte si hromady věcí, které vám něco nebo někoho připomínají? Udržujete organizační systém z dob minulých, který už ale nereflektuje vaše potřeby? Pokud se vám věci vrší na odkládacích plochách, zkontrolujte, zda nemáte zásuvky plné nepotřebných věcí z období, které je už za vámi, např. sešitů z vysoké školy. Pro začátek můžete vzpomínky na minulost přesunout na hůře dostupné místo, aby vám přestaly překážet a časem se jich pak snáze zbavíte.
  • Potřeba dokonalosti: Perfekcionisté se odmítají svými věcmi zabývat, pokud nemají dostatek času, aby si mohli vytvořit dokonalý organizační systém. Zkuste nějaký systém uspořádání udržovat alespoň půl roku. Pokud vám vyhovuje, zůstaňte u něj i nadále, pokud ne, změňte jej a zase si ho nechte nějakou dobu.
Zdroj pro celý minicyklus: Julie Morgenstern: Jak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním životě.

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Ahoj, tak jen se podle toho řídit. Máš s tématem a dodržováním rad i praktické zkušenosti?

Angelika řekl(a)...

Zatím jsou to spíš prvky, které člověku brání udržovat pořádek, pozoruju je u sebe a snažím se uklízet tak, aby mi víc vyhovoval pořádek a kupodivu, pak je dost snadné ho udržovat. Tyhle poznámky jsou tak trochu teorií i praxí. Samozřejmě praxe je méně a můžu ji doplnit jen k tomu, co mám, třeba "potřebu hojnosti", s tím mám bohaté zkušenosti, ale potřeba útočiště se mě asi netýká, nebo "strach ze ztráty kreativity", naopak, když se ve svých látkách nemůžu vyznat a nevím, kde najít třeba vlizelín, to ubíjí mou kreativitu, protože ho nechci hodinu hledat místo šití.