čtvrtek 27. listopadu 2014

Světlá nad Sázavou

Do Světlé nad Sázavou, malého asi šesti tisíci obyvateli osídleného městečka, jsme vyrazili v období svatováclavské poutě, jak uvidíte v příštím článku. Město se nachází v okrese Havlíčkův Brod v kraji Vysočina, což znamená, že když je v Brně v létě krásně a slunečno, případně v zimě sem tam sníh, tady může být pořádný slejvák nebo deset a více centimetrů sněhu. Pro Brňáky je Vysočina horami, místním to tak ale nepřipadá, protože už jsou zvyklí.

Jak je z názvu zřejmé, protéká městem řeka Sázava pokračující dále do Ledče nad Sázavou, jejíž hrad rozhodně stojí za návštěvu. Nejlépe při nějakých rytířských slavnostech. Světlá nad Sázavou leží na vedlejší trati spojující Brno s Prahou.

 
Radnice na náměstí

Za vidění zde stojí zámek, kostel svatého Václava na náměstí, židovský hřbitov v sousedství katolického hřbitova, hřbitov z napoleonských válek v Dolní Březince, středověké podzemí a Muzeum Světelska v prostorách zámku.
Pohled ze Skály

Podle webových stránek místního informačního centra jsou v okolí k vidění např. Památník zrušení roboty nedaleko Nové Vsi, Michalův statek v Pohledi (psala jsem o něm zde),  v lese nedaleko osady Dobrá Voda Žižkova studánka, prý z ní pil sám Jan Žižka při pronásledování křižáků do Německého (dnešního Havlíčkova) Brodu, gotické Podlipnické kostely – sv. Markéty v Loukově, sv. Martina v Dolním Městě a sv. Jiří v Řečici, pomník Hlava XXII (psala jsem o něm zde), Stvořidla = balvany v řečišti Sázavy, Sluneční zátoka s památníkem Jaroslava Foglara, vrch Melechov (715 m) s přírodní památkou Čertův kámen, lokalita Skála při cestě směrem na Dolní Březinku, kde se ukrývá cache a děti tam chodí pouštět na podzim draky. Krásná radnice byla postavena v roce 1795, ale její nejnovější část byla dostavěna v roce 2002.

Altánek nad řekou
První zmínka o Světlé náležející vilémovskému klášteru pochází z roku 1207. Roku 1385 se pánem Světlé stal Albert ze Šternberka a mylně se traduje, že jeho potomek hrabě Štěpán ze Šternberka nechal r. 1392 vystavět tzv. Šternberskou část zámku. Roku 1429 převzal držení města Mikuláš I. Trčka z Lípy, jenž v roce 1435 koupil Lipnici a Německý Brod (viz Povídání o hradě Lipnici), o rok později koupil ještě Habry. Když zemřel, zanechal po sobě tři syny: Buriana, Zdeňka a Mikoláše. Světlá i s panstvím se stala majetkem toho nejstaršího – Buriana I. Trčky z Lípy, jenž byl roku 1457 jmenován nejvyšším zemským písařem království Českého. V roce 1567 bylo postaveno tzv. Trčkovské oddělení světelského zámku, který se začal používat jako lovecký zámek. V témže roce získali měšťané právo pečetit červeným voskem. Burian III. Trčka z Lípy v roce 1577 koupil Novou Ves a připojil ji ke Světlé, o rok později založil špitál a školu. Roku 1722 koupil Světlou hrabě František Antonín Černín a v roce 1737 byla postavena východní (zadní) část světelského zámku. V roce 1773 odevzdal hrabě Kolovrat panské brusírny na granáty brusičům k svobodnému používání. O rok později byly do Světlé dovezeny první brambory, které zde byly sázeny. V roce 1782 se u Dlužin a Nového Dvora dolovalo stříbro. V roce 1786 stálo ve Světlé a Březince 10 brusíren na sklo. V roce 1825 byla na světelském náměstí kamenickým mistrem Schlesingerem vystavěna kašna – v současnosti na Mikuláše se v ní pouští lodičky z ořechových skořápek s dortovou svíčkou.
V roce 1864 byla zrušena plavba dříví po Sázavě do Prahy.

Most přes Sázavu

Kašna v pozdadí obchodní dům
Pohled na řeku Sázavu z Pěšinek
Kromě sklářství je dalším významným odvětvím těžba žuly a její zpracování. Největší lom Horka v Dolní Březince, z jeho žuly jsou mj. obklady fasád některých významných staveb v Praze i jinde.

Zajímavostí tohoto malého města je také to, že se tu téměř dvě stě let brousily polodrahokamy, především české granáty. Toto odvětví zaniklo mezi dvěma světovými válkami.
 







Brána židovského hřbitova
Nápis na hrobě na židovském hřbitově
Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btl%C3%A1_nad_S%C3%A1zavou

3 komentáře:

Happy řekl(a)...

Pěkné povídání o Světlé nad Sázavou. Noční fotky mají atmosféru. Bylo těžké je fotit? Úžasný je ten měsíc.

Happy řekl(a)...

Pěkné kresby Světlé nad Sázavou:
http://www.fler.cz/zbozi/svetla-nad-sazavou-3342307
Věřím že se budou ostatním líbit jako mě a vhodně doplní článek:-)

Angelika řekl(a)...

Ó děkuji, velice zajímavé! Ano, fotky byly trochu náročnější, protože nemám stativ, ale zase byla zábava hledat přírodní stativy v kamenech, zábradlí apod. Tím, že nás byla celá parta, byla to opravdu zábava a ještě jsme putování zakončili návštěvou pizzérie.