pátek 7. listopadu 2014

Rudolf Čechura, spisovatel

Dnes je to měsíc od smrti tohoto spisovatale a scénáristy. Možná ho znáte, možná jste o něm ještě neslyšeli. Pro mě je známý teprve krátce – od té doby, co jsem propadala holmesologii. :-)) Je totiž zakladatel České společnosti Sherlocka Holmese.

Rudolf Čechura se narodil 5. února 1931 (Želénky). Vystudoval obchodní akademii v Chomutově a pedagogické gymnázium v Jihlavě. Pracoval jako úředník v Poldovce, byl učitelem na Chomutovsku a potom redaktorem Československého rozhlasu a časopisu Věda a technika mládeži v Praze. V něm jsem si od něj přečetla příjemnou detektivku z českého prostředí a už se těším i na jeho další fejetony v těchto prastarých časopisech – z roku 1973 apod. Četla jsem zatím jen jeden fejeton o motoristech a byl senzační. Dodnes platí, že někteří motoristé mají svoje auta jen na převoz a jiní s nimi snad ani nejezdí, jen je leští a jinak hýčkají. Po propuštění z redakce VTM z politických důvodů byl od roku 1973 ve svobodném povolání.

„Od roku 1967 byl členem The Sherlock Holmes Society of London, byl jedním ze tří zakladatelů a členem České společnosti Sherlocka Holmese (2000), kde zastával funkci Odporného poradce. Sherlocka Holmese propagoval v různých časopiseckých článcích a povídkách (pastiších) s touto slavnou postavou.“ Můžete ho znát díky večerníčkům Maxipes Fík, Hugo z hor, Dva ve fraku nebo jako autora scénáře filmu Šplhající profesor (na motivy případu Sherlocka Holmese Šplhající muž). Napsal například Nikdo nemá alibi (1969), Abeceda důvtipu (1979), Dr. Sherlock Holmes v Čechách (a jiné případy) (1993), Čítanka pro začínající detektivy (Ze zážitků Sherlocka Holmese) (2003), některé z jeho případů vyšly v časopisech Ohníček nebo Čtyřlístek – tam jsem se myslím poprvé setkala se zkrácenou povídkou Strakatý pás.

Rudolf Čechura obdržel hned několik cen: 10 platinových desek Supraphonu za Mixipsa Fíka, Literární cenu Knižního klubu, Cenu Eduarda Fikera a možná ještě nějaké další.

P. S.: Pastiš (z franc. pastiche) je napodobenina jiného uměleckého díla (literárního, hudebního, filmového, výtvarného).

Zdroj:
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=390304&s_lang=2&title=%C8echura

Žádné komentáře: