čtvrtek 6. listopadu 2014

Ledové království (***)

Než si ji pustíte, uvařte si teplý čaj nebo rovnou grog, protože vám při ní bude mrazivě!
 
Animovaná pohádka v originále nazvaná Frozen má na ČSFD 77 % a já s tím docela souhlasím. Je to hudebně laděný příběh z roku 2013 o dvou sestrách Else a Anně, která je mi tím bližší a sympatičtější, že má české jméno. To že je pohádka režisérů Chrise Bucka a Jennifer Lee inspirována Sněhovou královnou od Hanse Christiana Andersena by po jejím zhlédnutí hádal jen málokdo. A tím lépe! Pro mě je to tak nová pohádka se svou vlastní myšlenkou i dějem, který je sice v komentářích kritizován a opravdu to není nic světoborného, ale aspoň to není pořád dokola to samé. Zřejmě to má být především stížnost na nečekané a až příliš nelogické zvraty v chování jednotlivců.

Hlavními postavami tedy jsou sestry princezny: starší Elsa (Idina Menzel) a mladší Anna (Kristen Bell). Do děje zasahuje i okouzlující princ Hans (Santino Fontana) a spíš pro pobavení vévoda z Kravákova (Alan Tudyk), který byl vtipně překřtěn na Kradákov.

Nejvtipnější je scénka, kdy  mluvící sněhulák Olaf (Josh Gad) potká horala Annu, horala Kristoffa (Jonathan Groffa) a jeho soba Svena. Aktivní a trochu ztřeštěné Anny se ptá: "Kdo je ten osel?"
"To je Swan."
"A ten sob?" táže se Olaf znovu.
"TO je Swan," odpovídá Anna s dostatečným důrazem.
Ale sněhulák je sněhulák, a tak nadšeně odpoví, že to je super, že se mu to bude aspoň dobře pamatovat, když jsou oba Swanové.

Americká přes hodinu a půl dlouhá pohádka získala dva Oskary za nejlepší celovečerní animovaný film a za nejlepší originální píseň a ještě další ceny, které se mi nechce vyjmenovávat, nebo teda jo, že jste to vy: Zlatý glóbus za nejlepší celovečerní animovaný film, Filmovou cenu Britské akademie za nejlepší animovaný film, pět cen Annie Award a dvě ceny "Critics' Choice Movie Award".

Moc pěknou písničku zpívá Monika Absolonová: Najednou.

Žádné komentáře: