středa 15. října 2014

Jak se zahřát? (2/2) – Jídlo

V minulém článku jsem vám prozradila pár tipů, jak se zahřát, dnes se budeme věnovat témuž tématu a využijeme k tomu znalosti o jídle.
  • Pijte teplé nápoje a jezte teplé jídlo. Vyvarujte se konzumace jídla a pití právě vyndaného z ledničky, nechte ho ohřát alespoň na pokojovou teplotu. Dávejte si polévky – doplníte tekutiny, které v zimě více lidí zanedbává. Vhodné jsou především vývary plné živin. Dostatečně pijte, protože dehydrovaná pokožka je náchylnější k chladu. Zelený čaj má spíše ochlazující účinky, takže se mu oddávejte především v létě. Černý čaj zase údajně odvodňuje organismus (zřejmě to myslí kvůli obsahu kofeinu), vhodné jsou prý pu-ehry, rooibos, lapacho a další nečaje. Pochopitelně také bylinkové čaje jsou dobré k pití v zimě, zejména čaje s šípky, měsíčkem, malinami a černým rybízem.
  • Používejte termosku: Čaj pak budete mít stále teplý. Mám dobrou zkušenost třeba s Tescomou, opravdu těch 24 hodin vydržela – pochopitelně plná, čím je čaje méně, tím rychleji chladne.
  • Jezte sušené ovoce, které díky cukru způsobuje zahřívání těla. A přitom je to zdravá sladkost.
  • Jezte potraviny s mnoha sacharidy s nízkým glykemickým indexem tráví tělo delší dobu, proto je vám po něm tepleji. Do této skupiny patří například luštěniny nebo naklíčené obiloviny. Dlouhé trávení slibují také ořechy, semínka a extra panenské rostlinné oleje.
  • Jezte těžší jídlo: Pokrmy náročnější na trávení vyvolávají více tepla.
  • Jezte zahřívací jídlo. Zajímejte se o to, co jíte. O tepelném působení potravin se někdy v budoucnu objeví články na blogu Čarodějka, pokud máte zájem o vlastní studium mohu doporučit Výživu podle pěti elementů od Barbary Temelie, z níž vycházím. Cibule a česnek vám pomůžou (podle Blesku) v obraně před nachlazením a navíc zahřívají.
  • Užívejte zahřívací koření: Zázvor můžete přidávat do jídla, zejména se hodí do různých receptů typu čína. Výborná je dátá masala (zde najdete recept) nebo jednodušší zázvorový čaj (návod). Skořici přidávají v ayurvédských čajích do směsí proti nachlazení či kašli. Mimo to podporuje dobré trávení. Pomáhá rozproudit krevní oběh. Nebo si můžete udělat zázvorové či skořicové sušenky. Také se doporučuje: muškátový oříšek, hřebíček, nové koření a kardamon, ten je též prospěšný pro trávení. Udělejte si třeba svařáček (viz odrážka Alkohol), kořeněný čaj či pomerančový džus, nebo koření přidejte do jídla, když bude v mírném množství, nepoznáte ho, ale můžete vyzkoušet i hovězí maso se skořicí a jiné gurmánské lahůdky. Myslím, že zahřívá i pepř. Zahřeje vás i chilli, v něm obsažený kapsaicin má protizánětlivý efekt a snižuje hladinu cholesterolu, ale vyhněte se mu, máte-li zažívací potíže.
  • Alkohol až v teple: O tomhle tématu se hodně diskutuje. Alkohol (punč, grog, slivovici s kapkou horké vody, medem a citronem) si klidně dejte, ale až po příchodu domů nebo do jiného teplého prostředí. A pořádně se pak zachumlejte. Alkohol rozšiřuje cévy, takže se krev pod kůží rychleji ochlazuje, když jste venku.
  • Máte-li studené ruce či nohy, můžete si udělat horký grapefruitový nápoj: šťávu zahřejete se dvěma hřebíčky, kouskem skořice a dochutíte medem. Stejně můžete využít i jablečný džus. Dvakrát denně si můžete udělat čaj z hlohu nebo jinanu dvojlaločného (gingo biloba).
  • Krevní oběh povzbuzují horké polévky s česnekem, cibulí nebo pórkem.
  • Prokrvování povzbuzují např. paprika, křen, ředkev či ředkvičky.
  • Přestaňte kouřit a omezte pití kávy, pokud máte chladné ruce či nohy, radí Mandžuková.
  • Omezte cukr, sůl a živočišné tuky.
  • Studené nohy či ruce mohou být spojeny s chudokrevností nebo nízkým tlakem. Zjistěte, jestli vás jedno z toho netrápí. Častěji se vyskytuje u žen a jedinců se sklonem k psychické labilitě. Cévní stěny posilní vitamín C, vápník, hořčík a vitamín E.
  • Do aromalampy nebo do vany, či masážní emulze si dejte rozmarýn, jenž zlepšuje krevní oběh a snižuje pocit chladu.
Zdroje:
viz předcházející článek
Mandžuková, J.: Co pít, když…
Mandžuková, J.: Co dělat, když…

Žádné komentáře: