čtvrtek 23. října 2014

Joanne Kathleen Rowlingová: Harry Potter (****)

Kdo by neznal sedmidílnou ságu o mladém čaroději, který přežil útok velice mocného kouzelníka?

1. Harry Potter a Kámen mudrců
2. Harry Potter a Tajemná komnata
3. Harry Potter a Vězeň z Azkabanu
4. Harry Potter a Ohnivý pohár
5. Harry Potter a Fénixův řád
6. Harry Potter a Princ dvojí krve
7. Harry Potter a Relikvie smrti

Dá se říci, že tato kniha je vhodná pro všechny věkové kategorie. Pro ty mladší je to pohádka, pro puberťáky částečně milostný románek a dobrodružství, pro ty ještě starší prostě dobrý a složitý příběh s promyšlenými postavami i dějem.

Z převážné části jsou knihy psány z pohledu Harryho, ale přitom v erformě. Nicméně i tak se snadno dostanete do děje. Každá kniha představuje jeden rok na bradavické škole kouzel. V knihách je ve správném poměru rozložena dějovost i popisnost tak, abyste si dokázali vše představit a přitom se nestihli nudit. Jsou ovšem i určité pasáže, které vám mohou připadat méně zajímavé, například famfrpálové zápasy.

Kromě posledních dílů má autorka menší problém s tím, že oproti závěrečným sto až dvě stě stranám je děj poněkud vláčnější. Ne, že byste se nudili, ale poslední stránky jsou takové, že byste někdy raději nešli spát ani jíst, jen abyste zjistili, jak to teda nakonec dopadne.

Je ovšem nutno pochválit mnoho překvapení a zvratů v ději během celé ságy. I když si myslíte, že jste už leccos odhalili a možná něco doopravdy ano, snadno se najde něco dalšího, co je sice logické, ale ani ve snu by vás to nenapadlo. A to je dobře, protože se pořád máte na co těšit v dalších dílech.

Také bych ráda zmínila logické užití názvů díky nimž si čtenář snadno vzpomene, co se ve kterém díle stalo. A v neposlední řadě rozhodně stojí za zmínku, že se leckdy i notně zasmějete. Nejkrásnější ukázkou jsou alespoň pro mě kousky Freda a George.

Vytknout by se dalo značné množství postav, ve kterých se čtenář někdy může jen těžko zorientovat. Pomohlo mi k tomu nakreslit si plánek s „rodokmeny. Mnoho Harryho spolužáků svým způsobem jen dotváří kulisu, než že by měli nějaký opravdový význam, takže se tím nemusíte zabývat, když se trochu ztrácíte.

Žádné komentáře: