čtvrtek 16. října 2014

Telč

Telč
V neděli 7. září jsme vyrazili na výlet do Telče. V Caffe La Piaza jsme si dali domácí bezinkovou limonádu – půl litru za pětatřicet korun. Byla natolik bezinková, že mi málem až nechutnala. V nedalekém stánku se suvenýry jsem okukovala zelenostříbrný kámen, a protože jsem nebyla schopná určit, co je zač, musela jsem se optat prodavačky. Jednalo se o fuchsit, který má nazelenalou barvu díky obsaženému chromu.


Věž kostela (odraz)

Hlavním cílem našeho výletu bylo nově zpřístupněné audiovizuální podzemí. Zprovoznění stálo dvanáct milionů. Hned na úvod nám pouští dokumentární film Telč bílá a krásná. Jsou to opravdu krásné fotografie. Jsem trochu zklamaná, mám ráda „opravdová“ středověká podzemí s průvodcem, procházkou a tak. Počítačů a moderní techniky je všude kolem až moc, takže to pro mě není vyhledávanou atrakcí. I když mi připadá zábavné, že se na promítnutý obrázek dá šlapat a tím ho měnit – třeba zasypávat listím.

Ale pak objevíme malé úzké chodbičky a jdeme se do nich ztratit s vypůjčenou baterkou. Pochopitelně uvažujeme, jestli to není lehkovážné půjčovat v Čechách turistům baterky, ale to je věc pořadatelů. Podzemí je sice z větší části vybetonované, ale i tak je sranda se jím protahovat. Bylo by ovšem moudřejší sundat si před tím batohy. Ale 150 metrů zpřístupněných chodeb se dá absolvovat i s nimi.

Paličkovaná věž
Dalším bodem návštěvy je muzeum. Chci vidět výstavu paličkované krajky, která probíhá na náměstí Zachariáše z Hradce 1 v areálu Státního zámku Telč. Organizátorem akce je Muzeum Vysočiny Jihlava. Tuto výstavu můžete vidět až do 31. října 2014 každý den mimo pondělí. Vystavované obrázky jsou dílem krajkářek z Vysočiny: Jitka Balounová, Irena Dvořáková, Jana Enderlová, Iva Formanová, Marie Holubová, Jaroslava Lánová, Dana Kuzdasová, Zdena Polzerová, Dagmar Trávníčková, Martina Vaňkátová. 

V muzeu mají pohyblivý betlém manželů Vostrých, v němž můžete napočítat 89 figurek, 41 zvířátek a 29 domečků. Betlém je metr vysoký a pět metrů široký. Postavičky jsou většinou zhotoveny z kašírovaného papíru, domečky jsou i ze dřeva. Knihař Jan Alois Vostrý z Počátek začal betlém stavět v 70. letech 19. století. V roce 1882 se manželé přestěhovali do Palackého ulice v Telči. Betlém dále doplňovali a zdokonalovali. Do muzea byl betlém zakoupen v roce 1908, výrazně restaurován byl v roce 2008 v dílně Kamila Andrese v Třebechovicích pod Orebem. Podle dobových fotografií byla scéna doplněna o původní kolotoč. Poprvé byl zpřístupněn o Vánocích 2011.
 
Součástí zámku je i výstava kostýmů – především šatů – z pohádek: Jak se budí princezny aneb zámkem po stopách filmové pohádky. Bylo to hezké a zajímavé, ale chtělo by to mít víc času (a zájmu) – 7 místností plných šatů, aby si člověk pořádně přečetl všechny popisky, kterých tam bylo požehnaně. Mohli jste vidět šaty z filmů Pyšná princezna, Tři oříšky pro Popelku, Až přijde kocour, Jak se budí princezny… Líbí se mi historické šaty, a tak jsem si jich několik vyfotila.
 
Za zmínku stojí také strop kaple Všech svatých, která se nachází při vstupu do hlavního nádvoří zámku. Nahlédnout se do ní dá skrz mříže. Hrobní kaple z roku 1580 ukrývá těla Zachariáše z Hradce a jeho ženy Kateřiny z Valdštejna. Autor figurálního náhrobku i výzdoby klenby je neznámý. Předpokládá se, že jím byl italský mistr.

Telčské náměstí je pověstné svými zdobenými domy, a proto se zajisté vyplatí si je pořádně prohlédnout. V poledne se scházíme před hotelem Celerin. Chceme ochutnat místní specialitu – nějaký zvláštní dort trochu připomínající medovník, ale zrovna ho nemají. Tak si aspoň dáme zákusek, ačkoliv ceny jsou pražské. Potěšení nám poskytne cukrárna s mnoha druhy zmrzliny.
 
Telčské náměstí

 














P. S.: Když název filmu nebo knihy obsahuje "aneb", může za ním následovat velké písmeno, ale nemusí.

Zdroje:
http://www.telc.eu/kalendar/406
http://www.telc.eu/turista_a_volny_cas/turisticke_atraktivity/muzeum_vysociny_pobocka_telc
http://jihlava.idnes.cz/pysna-princezna-je-cernobila-vystava-v-telci-pohadce-dodava-barvy-p91-/jihlava-zpravy.aspx?c=A140913_2099364_jihlava-zpravy_mkk
http://www.zamek-telc.eu/kaple-vsech-svatych/

3 komentáře:

Kamil řekl(a)...

Do Telče zásadně v půlce prázdnin - http://www.prazdninyvtelci.cz/

Happy řekl(a)...

Moc se mi líbí ta první fotografie zámku v Telči u rybníku na šířku. Našel by se snímek ve větším rozlišení? Chtěl bych ho nakreslit, pokud by jsi svolila.

Angelika řekl(a)...

Kreslit můžeš, pak se pochlub výsledkem. :-)