pondělí 13. října 2014

Kreativní jedinci mají nepořádek…

Vlastně pardón, měla bych spíše říct tvořiví jedinci. Kreativní jsme prý všichni, jen v sobě musíme kreativitu probudit a používat ji. Setkávám se s mnoha lidmi, kteří tvoří. Často je vidím jen jednou, ale aniž bych je o to žádala, mnohdy se přiznávají k nepořádku. Nebo k tomu dojde řeč nějak samovolně. Třeba přes méně chápavého (netvořivého) partnera. Troufám si říct, že neznám žádného tvořivce, který by měl pořádek v tom druhém smyslu. A co víc, možná žádný takový ani neexistuje.

Druhým významem myslím to, že má spousty věcí a může být mudly přezdívaný „hromadič“. Jenže jen málokterá tvůrčí práce se obejde bez hromad. I na psaní článků (na své čtyři blogy) potřebuji hromady… hromady informací z internetu, knih z knihoven, vlastních poznámek a výpisků z knih, přednášek, toho, co o sobě někdo řekl, map, obrázků… zkrátka spousta a spousta materiálů… zapomněla jsem na kuchařky pro inspiraci při vaření a nejrůznější materiály, přízemi počínaje, přes látky až k pastelkám, pro tvoření na blog o tvorbě.

Tímto chci apelovat na ty, kteří podobné hromady nevlastní, jejich život je naplněn sledováním televize, provozováním sportů či společenských zábav, čtením nebo nudou. Než budete zase někomu vyčítat, kolik má materiálů, optejte se třeba slavného sochaře, malíře atp. kolik má palet, štětců a barev. A pak mlčte. Dívejte se na svou televizi a ostatní nechte v klidu tvořit. Stejně se vám je nepodaří změnit, jen můžete zhoršit či ukončit vaše vztahy, příp. slabší povahy uvrhnout do deprese (nemyslím tu nemoc, i když kdo ví), když se vám podřídí. Kreativní člověk se nedostatkem trápí a pro nedostatek má jinou hranici než vy. Může to být dvacet kilo vosku na výrobu svíček, deset kilo příze na pletení nebo cokoliv dalšího.

Žádné komentáře: