pondělí 6. října 2014

Není nepořádek jako nepořádek

Osobně bych rozlišila dva druhy nepořádku – prvním je špína, smetí, prach, neumyté nádobí a okna – o tomhle tu moc psát nebudu. Málokdo s tím má problém a chce to řešit. Za nepořádek se ovšem obvykle považuje také větší množství věcí, respektive jejich neuspořádanost. Což je dost problematické definovat. Hromada oblečení hozená na křesle je nepořádkem asi pro každého, jenže s hromádkou knížek už je to těžší. Mohu mít na stole hromádku knížek, nebo už je to nepořádek?

Většina lidí asi bude souhlasit, že hromádka knížek na stole – zejména v období zkoušek, kdy je čtu „všechny naráz“, protože tam hledám definici integrálu, z té druhé si k tomu počítám příklad a marně doufám, že ve třetí mi to vysvětlí tak, že to pochopím. Takže jsme se shodli, že hromádka knížek je v pohodě. A co hromádka papírů, na které si píšu poznámky a výpočty. A pár tužek, pero, guma, pravítko… fakt to všechno potřebuju! To na ty grafy, co jsou k tomu!

A takhle se to vrší a vrší. Oblíbenou definicí nepořádku užívanou rodiči je „všechno, co se právě nepoužívá“. S tím asi lze s menšími výhradami souhlasit, protože pokud něco nepotřebujete a ani výhledově v dalších pár hodinách nebudete potřebovat, je zbytečné, aby se to povalovalo na vašem stole, kuchyňské lince nebo kdekoliv v okolí.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že pořádek a nepořádek je tvé velké téma :-) Kupy knížek mám doma taky leckde a tenhle druh "nepořádku" je mi dokonce sympatický (až na extrémy, které už jsem zažil, kdy se není pro knížky ani kam sednout :-) A umím si představit lidi, které to irituje (kdyby tu v domě žila moje máti, určitě by kvůli tomu byl neustále oheň na střeše :-)

Podle mého je úplný pořádek sterilní a svědčí jen o duševní prázdnotě jeho majitele. Není těžké udržovat pořádek pro člověka, kterého zajímá v životě jen to, aby nesnědl o 50 kalorií navíc ... Ten zdravý nepořádek, jak o něm píšeš, pro mne svědčí o šíři zájmů a - samosebou - taky trochu o roztěkanosti :-)
Je mi sympatičtější, když se člověk věnuje tvoření, přemýšlení, ... než přerovnáváním věcí (to je dobré pro ouřednické duše :-)

Někdo dokonce nepořádek či chaos používají jako šikovný filtr - nedůležité věci se v něm samy ztratí. Už nevím, který to byl spisovatel či kritik, který takhle vršil dílka, která mu lidi posílali k posouzení. Když na tom některému autorovi opravdu záleželo, přišel si tu svou věc do té hromady najít :-)
Já tuhle metodu někdy používám u nepříjemných papírů ... Na některé se zapomene a čas ukáže, že vlastně to tak důležité nebylo :-)

A připomínám staré české pravidlo: "Pořádek je pro blbý - inteloigent zvládne chaos" :-)
Apropo chaos a organizovanost v přírodě je taky ohromný téma :-)

Držím tvému "nepořádku" pěsti :-) Príma den

Kosák

P.S.
Integrály ti vysvětlím - kdy přijedeš? :-)))

Angelika řekl(a)...

To je "téma měsíce". :-)) Podobně jako štěstí, o kterém jsem psala dříve. Ještě mám pár takových témat, ve kterých chci být trochu víc odborník, např. organizování času, což s tímhle dost souvisí. :-) Ale taky astrologie a další. Jen jsem se je v rámci úklidu rozhodla brát postupně, protože když se věnuju spoustě věcí naráz, vím sice o všem něco, ale nemám tak dobrý přehled, jako když se chvilku věnuju jednomu tématu.

Pravdou je, že když u někoho vidím knihy - hlavně když jich je povícero, hned si říkám, že si s tím člověkem bude zajímavé povídat. Neznám snad nikoho, kdo by měl knihy jen pro parádu nebo zdání inteligence, takže lidi s knihami obvykle byli inteligentní a v nejhorším případě alespoň zajímaví, když už trošku divní. :-)

Jo, sterilní pořádek je spíš znakem choré mysli. :-)

Jo, no roztěkanost, tak k té se i přiznám. Umím ji ovládnout, ale dlouhodobé soustředění na jedinou věc mě nudí a hlavně mě zaujme vždycky něco dalšího - jak v tom vtipu: "Já že mám problémy se soustředěním? Kdepak... jé, veverka!"

Děkuji za přečtení i dlouhý komentář! :-)

Happy řekl(a)...

Každopádně zvažuji opět větší skříň. Když si podklady alespoň trochu roztřídím tak je alespoň najdu když je potřebuji. Aneb mám tolik informací, kolik jich zvládnu používat.