čtvrtek 21. října 2021

Procházka po Cikánském údolí

Mohli jsme spát spokojeně dlouho, protože asi do desíti mělo pršet. Pak jsme odjeli do Sloupu v Čechách. Protože i na dnešek hlásili vítr a nebezpečí z padajících větví, rozhodli jsme se, že na hrad nepůjdeme. Možná to ani nešlo. Alespoň jsme na něj zálibně koukali zespoda.

Skalní hrad Sloup

Vyrazili jsme na procházku bez kopců: po žluté turistické značce Cikánským údolím kolem Cikánských jeskyní. Když vidíte množné číslo, určitě vám je jasné, že jsme viděli jak uměle vytvořenou Malou cikánskou jeskyni pocházející pravděpodobně už z roku 1756, kde se těžil brusný písek pro místní zrcadlárnu, tak Velkou c. j., která prý byla osídlena už v pravěku a je víceméně přírodní. „Zajímavost Malé cikánské jeskyně doplňuje imitace kreseb pravěkých zvířat a podpůrný pilíř, který, při pohledu z venčí, dělí jeskyni na dvě části.“ (Kudy z nudy)

Malá cikánská jeskyně

Jedna z kreseb v jeskyni

Velká cikánská jeskyně

Cestou jsme viděli Vodní chrám – obnovenou lesní studánku. Dřevěný altán je postavený ze dřeva staletých smrků, které na tomto místě vyrostly a byly pokáceny kvůli bezpečnosti návštěvníků v roce 2013. Podobu stavby navrhl kastelán hradu Sloup Ivan Volman a tesařeské práce provedl Ondřej Volman.

Vodní chrám
Na křížku u objektu hlídaného psy jsme viděli krásnou malůvku, pravděpodobně Josefa s Marií.
Nádherný obraz na křížku, škoda toho poškození od vandalů

Pokračovali jsme kolem lesního divadla. 

Lesní divadlo u Sloupu
Pak jsme šli na vyhlídku se Samuelovou jeskyní. Různé naučné cedule se v popisu poustevníka Samuela Görnera trochu liší. Profesí byl zahradník a optik, živil se výrobou brýlí a jiných optických pomůcek. V jeskyni žil 17 let (až do r. 1735), potom se přestěhoval na Poustevníkův kámen. Sedm let žil na skalním hradě Sloup, na jehož vyhlídce má sochu viditelnou i z podhradí. Nakonec se prý přestěhoval do prázdné chaty u Svaté hory u Příbrami, kde byl jenou přepaden a zavražděn. 

Nádherná vyhlídka nad Samuelovou jeskyní

Samuelova jeskyně

Okno v Samuelově obýváku

Chvílema pršelo. Jeli jsme autem do Radvance do kavárny Mňau Café, kterou jsme chvíli nemohli najít. Když se nám to podařilo, zjistili jsme, že má otevřeno od 14 do 17. Radovali jsme se ale předčasně. Kvůli výpadku elektřiny měli zavřeno. A tak jsme jeli do Nového Boru (viz další článek).

Zdroje:
vlastní poznámky a fotky a naučné cedule
Cikánské údolí s jeskyněmi, Dovolená ve Sloupu, https://www.dovolenavesloupu.cz/tipy-na-vylety/cikanske-udoli-s-jeskynemi/ [cit. 24. 10. 2021]
Kudy z nudy, Malá a Velká Cikánská jeskyně u Sloupu v Čechách, https://www.kudyznudy.cz/aktivity/mala-a-velka-cikanska-jeskyne-u-sloupu-v-cechach [cit. 24. 10. 2021]

Žádné komentáře: