neděle 4. října 2020

Vinuté perly Hakubat

Domek na samotě

Kdo hádal, že se jedná o název vytvořený ze jmen, hádal správně, autorkou vinutých perlí je Hanka Kubátová. Kromě dělání vinutých perel se věnuje i šití. Učí v ZUŠ a tvoří pro vlastní potěšení. Mohla jsem si pod jejím dohledem vyzkoušet tvorbu skleněného korálku, což vlastně tyto tzv. perly jsou. 

Ze skleněných tyčinek nahřívaných nad kahanem odmotáváte kousky skla na tyčinku. Táhne se to jako med. Můžete přes sebe dávat různé barvy, píchat do ní vzduchové bublinky a nebo ji zploštit ze všech stran, aby vám vznikla krychlička. No, je to návykové, co vám budu povídat. 

Kdybych nebyla posedlá tvorbou z textilu (látky i klubíčka), hned bych se do toho dala, protože je fascinující, jak můžete bez nějakých větších sklářských dovedností vytvářet skleněné korálky. Samozřejmě musíte myslet taky na to, že je třeba horké sklo nějak chladit, ale kromě chladící pece se dá chladit i v perlitu, což mě dost zaujalo, protože by to výrazně snížilo potřebu investic, kdyby se do toho člověk chtěl pustit. 

Ale zpět k umělkyni z Častonína. Zaujalo mě, že je vystudovanou výtvarnicí, takže to není žádný samouk, ale odbornice. 

Kromě skla nás zaujal i kocour, protože jsme s Kamilem oba kočkofilové. A tohle byl pořádný macek. Jako naše Puma.

Pan Růžička (měla to být Růženka, ale ukázalo se, že je to kluk)
Další zajímavou věcí je šálová akrobacie, kterou předváděla výtvarniččina dcera na šále zavěšené u domu. Trochu jsem se bála, co kdyby spadla. Ale dole měla žíněnku a vypadalo to parádně. A prý je to dobré na páteř na protažení. Chtěla bych to někdy vyzkoušet.
Šála na akrobacii

Žádné komentáře: