středa 5. dubna 2023

Velikonoční jídla: sbírka receptů

Přesně takovýhle článek mi na internetu chyběl. Tak jsem ho napsala pro vás i pro sebe. Jak se rádi přehrabujete v receptech? Podle typu: maso, polévky, sladkosti... nebo podle surovin? Já tentokrát zvolila řazení podle abecedy, protože do toho se nejsnáze doplňuje. Kam byste totiž zařadili třeba takového beránka? Může to být buď maso nebo sladkost, to podle toho, kterého zvolíte.

P. S.: Nic z toho zatím nemám vyzkoušené!

Beránek: maso nebo z piškotového těsta litý do formy. Více viz můj článek Symboly Velikonocpeče se na Bílou sobotu viz Bílá sobota. Recept ze třeného těsta s madlemi má Florentýna (zde).

Boží milosti: někde jsem zahlédla název dárečky, ale nebyl u toho recept, takže jsem zůstala u milostí, s receptem přichází Florentýna (zde)

Čočka: na Velký pátek přináší peníze, viz můj článek Velký pátek.

Hrách: K Velikonocům a jaru již tradičně patří tzv. pučálka, což je tři dny klíčený hrách, který se zprudka osmahne na trošce másla a jí se naslano jako postní jídlo. (Převzato zde.)

Chléb: peče se na Bílou sobotu, viz Bílá sobota.

Jehněčí maso: kotlety od Florentýny, ramínko, kolínko nebo kýta dle Florentýny (zde)

Jidáše: Recept od Florentýny najdete zde.

Klobásy: nevím, co je na nich zase tak speciálně velikonočního, ale někde jsem je viděla v seznamu velikonočních jídel

Křen: Více viz můj článek Symboly Velikonoc.

Kůzlečí maso: recepty mi zatím chybí 

Mazanec: Zadělává se ze stejného těsta jako vánočka na Bílou neděli. Dříve byl slaný se sýrem, dnes je sladký, ale stále okrouhlý a nadále se na něm dělá znamení kříže. V některých částech naší země se tomu nesladkému říkalo baba, babůvka, plecovník, šoldr, svěceník. Více viz můj článek Symboly Velikonocpeče se na Bílou sobotu viz Bílá sobota. Recept od Florentýny najdete zde.

Nádivky: Recept od Florentýny najdete zde

Šmigrustovka = polévka z vajec, uzeného vývaru a klobásy, recept jsem našla u Florentýny 

Telecí maso: recepty mi zatím chybí

Vejce: vařená naměkko, nahniličku, natvrdo nebo ztracená vejce (recept od Florentýny), vejce do skla (zde od F.), vejce Florentine jsem našla u Mlsné kočky (zde), vaječná tlačenka (recept od Florentýny), třebíčská šoulata a přírodní barvení vajec (recept a návod od Florentýny), další článek s přírodním barvením nabízí Sonnentor (zde)

Velikonoční koláč: někde jsem na něj narazila, ale vůbec jsem netušila, že něco takového existuje.

Víno: spojitost vína s Velikonocemi mi zatím uniká. Že by to byla krev Kristova?

Zelené jídlo: Podle pověry se na zelený čtvrtek jí zelená strava (špenát, zelí, hrách, saláty, řapíkatý celer, avokádo, řeřicha, kopřivy atd.), aby byl člověk celý rok zdravý. Zvláštní význam měly první jarní zelené byliny, z nichž se vařily polévkyJednou z variant je polévka z jarních bylin od FlorentýnyVíce k Zelenému čtvrtku viz můj článek Zelený čtvrtek. Vyzkoušet můžete špenátovou roládu (zde). Ještě jsem našla článek o sběru jarních bylinek na stránkách Sonnentoru (zde). A co jsou podle nich jarní siláci? Medvědí česnek, kopřiva, sedmikráska, pampeliška a prvosenka jarní.

Žádné komentáře: