úterý 18. dubna 2023

Nemocná koza

Hnědá Líza s mrňouskama

Líza je nemocná. Ach jo. Zjistili jsme, že má nějaké parazity, protože jí natekla huba. Stalo se to krátce po porodu, takže chvíli trvalo, než mi došlo, že nevypadá blbě jen po porodu (jako my lidi). Naše kozy Lízy vypadaly po porodech jako po procházce v růžovém sadu. Nebylo na nich nic podezřelého, kromě toho, že se vnitřně čistily a tekly z nich věci, které nepotřebujete vidět. Ale žádné kruhy pod očima, opuchliny nebo něco podobného. Dravost o jídlo taky byla stále na stejné úrovni. Koza, která se nedere o jídlo, má vážný problém!

Protože už jsme to zažili vloni, bylo nám jasné, že se to „samo“ nespraví, a tak manžel zajel za veterinářem, který mu dal léčivý přípravek. Nebudu rozebírat jaký jednak proto, že vás to pravděpodobně nezajímá, a jednak proto, že nám to neřekl. Jop, je to trochu divný, ale asi chce mít ten pocit, že doktor je bůh a všemu rozumí a že bychom se mu do toho neměli míchat. Trochu ho chápu, protože už jsem slyšela, že si i naši (= lidští) doktoři stěžují, že si každý podle internetu hned najde, co že mu to vlastně je, aniž by měl jakékoliv vyšetření. Maminky na diskusních fórech debatují o tom, zda dávat dítěti preventivně vitamin D proti křivici, když to doporučila doktorka, nebo raději ne, protože někde slyšely, že by je po něm mohlo bolet bříško.

Ať už si o tom myslíme cokoliv, lék nezabral. Ani druhý lék bohužel neměl lepší účinnost. Diskutovali jsme s kamarádkou zootechničkou, která si stěžovala, že kvůli preventivnímu odčervování si paraziti snáze dělají rezistenci, takže je možné, že ani to nezabere. Alespoň se nevysmála tomu, že jsme zvířatům koupili minerální lizy, které by měly jejich obranyschopnost zlepšovat. Jasně, není to lék, ale třeba by to alespoň nějaký malý efekt mohlo mít. Doporučila nám koprologii. Posbírání hovínek a jejich vyšetření na Státním veterinárním ústavu Praha. Připravili jsme žádost a teď je třeba po tři dny každý den sbírat ta správná hovínka (od jiných zvířat by v nich nemuseli být paraziti) a ukládat je do skleničky v lednici (brr), protože mají být co nejčerstvější. 

Manžel přišel na to, že když koze promačká vemeno, jako by ji šel dojit, vykoná tu správnou potřebu. Tak uvidíme, jestli to bude fungovat, nebo to dělá jen tehdy, když jí dezinfekčními ubrousky otřeme vemeno před dojením, aby nás naštvala. ;-)

A v čem je ten problém s parazity? Kromě toho, že koza má oteklou tlamu a bílá oční víčka (sajou jí krev), tak má málo mléka i pro prcky. Že ji nedojíme my v době největší laktace, bychom ještě nějak přežili, i když to je důvod, proč ji chováme, že? Ale že se ti naši malí chudinkové už po dvou či třech týdnech naučili pást a jíst obilí či chleba je hrozně smutné. A navíc se bojíme, aby to taky nechytli, protože kůzlata se mohou odčervovat až od jisté doby. A taky aby vyrostla.

Kůzlátka

Žádné komentáře: