neděle 21. dubna 2024

Kadaň: hrad a františkánský klášter

Odpoledne po procedurách jsme vyrazili do Kadaně. Cestou jsme se kochali kopcovitou krajinou a pozorovali sníh. Focení z auta není moje záliba a ani mi to moc nešlo, takže se povedl jen jeden snímek:

Je 21. 4. 2024 a na kopcích v ČR je ještě sníh! Před 14 dny bylo 25°C.
Zaparkovali jsme pod hradem a připadali si jak v nějaké rozvojové zemi – uprostřed města se pásly kamerunské ovce. Bylo to super. Video se zvláštním mečením se mi nepodařilo, ale to se časem natrénuje. ;-) Připomnělo mi to naši dovolenou v Polsku a hrad Grudziac.

Podhradí s ovcemi
Nejprve jsme navštívili hrad. Bylo to dobré, ale spíš pro fanoušky, protože ve větší části hradu je v současné době dům s pečovatelskou službou, kde se pochopitelně neprovádí, a také městská knihovna. V menší části je muzeum, z něhož mi nejzajímavější připadal vodní příkop (odtok) pod hradem a také rekonstrukce oken.

Tři druhy oken, to vlevo se prý nazývá jeptišky

Fragmenty kostěných knoflíků
Muselo být zajímavé, když ještě hrad neměl srovnané nádvoří, protože rozdíl mezi bránou a nejvzdálenější částí byl pět metrů na výšku.
Hrad zvenku od řeky

Socha Maxipsa Fíka s Ájou

Ještě v hradě se ptáme, co to je za fór, že tady mají Nábřeží Maxipsa Fíka! A pak se někdo diví nám Holmesologům, že slavíme Sherlockovy narozeniny. :-) 

Podle Wikipedie [1] s tímto nápadem přišel kadaňský architekt Ing. Vít Branda. Maxipes Fík se totiž pojí s Kadaní tím, že se celá pohádka odehrává v nedaleké (dnes již zaniklé) obci Ahníkov. Docela mě překvapilo, že autorem je spisovatel Rudolf Čechura, Ahníkovský rodák, který mnoho let pobýval v Kadani. Nejlepší koincidencí ale je to, že jsem si na Sherlocka vzpomněla kvůli tomu, že na něj právě koukám, a vůbec nepřemýšlela o Rudolfu Čechurovi, který byl jedním ze tří zakladatelů Česká společnost Sherlocka Holmese!

S postavou Maxipsa Fíka se pojí i herec Josef Dvořák který dlouhou dobu v Kadani žil a této pohádkové postavě propůjčil svůj hlas. [1]

Pohled na klášter z klášterní zahrady

Na prohlídku kláštera jsme dorazili v celou jen tak tak. Byli jsme sami dva, takže jsme si to mohli náležitě užít a spokojeně se courat, až nás pak musel průvodce trochu popohánět, abychom to vůbec stihli. Bohužel se v klášteře fotit nesmí :-(, takže se tam musíte vydat sami. Mimochodem, je to věčná škoda, protože bych jim mohla udělat krásnou reklamu a věru by bylo čeho: strohé mnišské cely, nádherný kostel se Čtrnácti svatými Pomocníky (k nim se františkáni obrací), tumbu Jana Hasištenjského z Lobkowicz, dřevem obložená místnost pro schůze mnichů, mramorová křtitelnice se štukovým vrškem, který také vypadá jako by byl z mramoru, spousty nástěnných maleb, vitráže...

Málem bych zapomněla, šlo o prohlídkový okruh dva, který nám doporučil sám průvodce, a také průvodce na hradě.

Nebudu z Wikipedie ani stránek kláštera opisovat větší detaily, bez fotek to stejně nemá význam. Každopádně návštěvu doporučuji, opravdu to byla perla.

Rajský dvůr, jediné místo, kde se smí fotit, ale je to spíš dvoreček

Na Rajském dvoře kláštera mají vystavený zvláštní betlém

Pohled od silnice na sochy svatých nad hlavou
Zdroje: [1] Nábřeží Maxipsa Fíka. Wikipedie, 12. 5. 2023, cit. 26. 4. 2024

Žádné komentáře: