středa 24. dubna 2024

Lázeňské procedury

Trochu nás překvapuje, že tu lidi na hotelu moc nezdraví a taky jsou celí takoví bezvýrazní. Snad jako by nebyli v lázních, ale dělali v nedalekém uranovém dole v Jáchymově (není už funkční). Musím si vzpomenout na jednu méně oblíbenou známou, jak si pořád stěžuje, že ji lidi (zejména mladší a děti) nezdraví. Ta by si tu křoupla! Nezdraví tu ani polovina důchodců, navzdory tomu, že jdou po schodišti přímo proti vám a vy je zřetelně pozdravíte. Někdy mě to štve a nejradši bych na ně vyplázla jazyk – třeba by zareagovali alespoň na to ;-). A jindy si říkám, že mi prostě můžou být ukradení. Mám dovolenou a nezdvořáci mi ji nezkazí.

První mojí procedurou byla perličková koupel. Byla báječně teplá 37°C, až mi bylo líto, že těch patnáct minut trochu moc rychle uteklo. Mrzí mě, že stejně jako ve všech lázních, kde jsme byli, nám k těm procedurám nic neříkají. Nebo nepíšou. Možná ale jen špatně hledám. Připadá mi, že jsou účinnější, když člověk ví, proč to dělá. Umělá inteligence na mě vyplivla následující pozitiva perličkové/bublinkové koupele:

  • Masážní účinek: Bublinky vzduchu jemně masírují pokožku, což může pomoci uvolnit napětí a stres po náročném dni.
  • Stimulace látkové výměny: Bublinky aktivují nervová zakončení a prokrvují pokožku, což podporuje vylučování nežádoucích látek z těla.
  • Zlepšení krevního oběhu: Perličková koupel může zvýšit prokrvení tkání a dodat více kyslíku a živin svalům.
  • Příznivý vliv na pokožku: Pomáhá zmírnit příznaky celulitidy a zlepšuje stav pleti.

Překvapuje mě, jak mám po té koupeli úžasně hebkou pleť. Ostatní účinky je těžké pozorovat takhle brzy.

Novou procedurou jsou pro mě plynové injekce, známé také jako karboxyterapie, jsou léčebnou metodou založenou na místním působení oxidu uhličitého v kůži, podkoží a svalech. Zde je několik přínosů této terapie (od AI):

  • Masážní účinek: Plynové injekce způsobují rozšíření kapilár a zvýšené uvolnění kyslíku z hemoglobinu. To vede k lepšímu okysličení a metabolismu ošetřované tkáně. Díky tomu se urychluje hojení a zlepšuje výživa tkání.
  • Léčba bolestivých stavů: Karboxyterapie se používá při bolestech zad, hrudní páteře, křížové páteře a také při zánětlivých a degenerativních onemocněních kloubů.
  • Vliv na krevní tlak: Oxid uhličitý zlepšuje prokrvení srdečního svalu a snižuje krevní tlak. To může být prospěšné u osob trpících vysokým krevním tlakem.

Mám trochu strach, jaké to bude. Nemám možnost se dívat – ani o to nijak valně nestojím –, protože se jedná o injekce do zad a ramenou. Trošku zpanikařím a ptám se opatrně lázeňské, jak moc to bolí, abych sebou třeba neškubla. Odpoví mi: „To je jako když vás štípne komár, kdyžtak mě plácnete.“

Termoterapie v mém případě znamenala, že jsem si měla lehnout na vyhřívanou ametystovou podložku, kterou jsem poprvé viděla ve „Františkách“. Že je opravdu ametystová jsem se koukla pod povlečení. ;-) Člověk si lehne na lehátko jako u maséra, akorát se leží na zádech. Jste oblečení a přemýšlíte si, o čem chcete, možná byste si tam mohli vzít i čtení. Po obědě to trochu uspává. A kluci, se kterými jsme se seznámili, říkali, že po prochlastaný noci to není zrovna ono, že se jim dělalo špatně.

Lázeňská k hostovi jedna: „Vy máte termoterapii, jděte na dvojku.“ Přijme papír od dalšího lázeňského hosta, dá razítko: „Vy máte to samý.“
Host: „Takže taky na dvojku?“
„Ne, vy na trojku.“
Host: „Hmm, trojka, ještě lepší.“

Lymfodrenáž nohou byla jakžtakž příjemná. To vás zavřou do takovýho velkýho futrálu až po pás, každou nohu zvlášť, a pak ho postupně nafukují. Vždycky vás to na jednom místě stiskne a nafoukne se část o kousek výš. Trochu to připomíná plavací rukávky, jestli to ještě existuje. 

P. S.: Omlouvám se všem typografům, kteří vidí ty nechutné jednopísmenné předložky a spojky na koncích řádků. Píšu rovnou sem nebo ve Wordu a mám příliš velké množství témat, fotek a všeho, co chci uspořádat, takže se nestíhám tomuto věnovat. :-( Samotnou mě to mrzí, ale ne natolik, abych se vzdala pletení či jiné své aktivity a věnovala několik hodin tomuto detailu.

Žádné komentáře: