úterý 13. října 2020

Dřevo na zimu

O alternativních zdrojích tepla, které používáme, jsem psala v článcích O topení v kamnech a Brikety. Jenže první zima v našem novém společném domově byla dost na pohodu díky tomu, že byla mírná (což se asi dá očekávat i od těch dalších), ale také proto, že jsme tu měli různé zásoby všeho možného (některé máme dosud, ale ne tak dřeva). 

Nicméně i tak jsme na tom velice dobře, protože po dvoře se povalují spousty trámů z opravy stodoly nebo kdoví čeho všeho. Nicméně ty bylo třeba nařezat. 

Nejprve nám kamarád elektrikář pomohl zprovoznit cirkulárku, pak přítel něco nařezal (Já, když jsem to viděla, neměla odvahu! Stejně jako na motorovku.) a pak si nechal nabrousit kotouče. Za tři kotouče chtějí asi sedm stovek. Nedovedu posoudit, jestli je to hodně nebo málo, ale pokud jde následná práce o 80 % lépe, tak to za to myslím stálo. 

Nicméně už před nabroušením a navrtáním děr kvůli prasklinám (aby se dále nerozlézaly) se nám dřevník jak zázrakem plnil. Nadšeně jsem chválila pracovitost mého druha. Myslela jsem, že to je práce na celé léto! A on zvládl naplnit první kóji, aniž bych si všimla, že se něco děje. Samozřejmě je otázkou, jak rychle dokážeme takové množství dřeva spálit, nicméně je skvělé, že ho máme. A v tuto chvíli vlastně zadarmo. 

Žádné komentáře: