neděle 4. října 2020

Mydlírna JO a šperky z dílny OK

Měděné jmelí 

Mydlírna Jo se věnuje výrobě mýdla metodou za studena. Na Facebooku je najdete zde. V ateliéru jsme potkali dva sympatické lidi: paní Královou, která se věnuje především galvanizaci a nyní vítání návštěvníků, a chlapíka, který nás seznámil s výrobou mýdla a nabídl kávu s kardamomem přímo z džezvy. 

Dělají i sůl (šumivé bomby) do koupele, gel na praní (z vlastního mýdla), cínové šperky s polodrahokamy a bylinkové tinktury. Zakoupit se dala i medovina z Vysočiny nebo hnojivo Žížalí čaj. 

Pokud chcete něco pogalvanovat, potřebujete to nejprve zagrafitovat a pak máchat v lázni s kyselinou. Jelikož při této technice obalujete vybranou věc mědí, kterou je třeba z něčeho „odpouštět“, vznikne vám při výsledku věc připomínající kov. A pokud ji dále neošetříte, dostane časem měděnku jako věže kostelů.

Túje po galvanizaci

Pár prvních dekorací

Zpátky k mýdlu. Důležitou informací je, že tuhne dva až tři dny, ale pak ho musíte ještě nechat měsíc odstát, aby z něj vyprchal hydroxid sodný (louh). Do mýdel můžete přidat bylinky, voňavé oleje a další přísady. A tak vznikají rozmanité druhy vůní i barev, například letos na Vánoce mají limitované druhy: zelený čaj s pomerančem, káva s mandarinkou, aktivní uhlí a hřebíček s růží... Účinky vychází z účinků jednotlivých přísad.

Poslechnout si rozhovor o výrobě můžete zde.

Asi je vám jasný, že si to chci taky někdy zkusit...

Žádné komentáře: