úterý 27. října 2020

Děláme komín

Proč nejde jenom přidávat vrstvy?
Přemýšlíme o rekonstrukci. Už rok. Vlastně co jsem tady. Chce i nechce se nám do ní zároveň. Chtělo by ji to, ale... žít se tu dá i takhle. Možná by stačilo vyměnit eletriku. Ale vlastně není špatná, tak proč? 

Když začneme uvažovat o výměně oken, výmalbě, nových kamnech, vždycky se to nějak zacyklí. Nejdřív vymalovat, nebo pořídit kamna? Co když bude potřeba před koupí kamen vyvložkovat komín? A co když se nám sem nevejdou a bude třeba udělat ještě více stavebních úprav. Teď nemyslím, že by se nevešly velikostí. Vybrali jsme si jedny krásné kachlové, ale pak se ukázalo, že kouřovod mají 15 nebo 18 cm a naše díra má jen 12 cm. A o nějakém zúžení nemůže být ani řeč. Takže leda zvětšit díru. Ale je to dobrý nápad s naším stávajícím komínem? A chceme mít vůbec kamna v kuchyni, nebo je šoupneme do obýváku? 

Naše nově rozpoutané diskuse ohledně rekonstrukce vznikly kvůli obýváku. Chtěla jsem ho vymalovat. Je trapně zašedlý. A tak se rozjely další a další diskuse a googlení, rady a porady od známých a nakonec jsme poslední zářijový víkend škrábali komín v kuchyni. Že si na tom vyzkoušíme, jak se nám bude škrábat obývák, jak radil kolega.

Vzali jsme si špachtličky a už to jelo. Zpočátku to moc nešlo a pak jsme se najednou dostali hloubš, než bychom chtěli. Až na něco, co připomínalo písek a bylo to zrzavé (nechtěla jsem napsat rezavé, ale vypadá to stejně blbě, prostě pískové barvy). A dole, někde pod tím byla šmolka. 

A tak jsme začali uvažovat o tom, jak moc úchylně by vypadal šmolkový komín... Jenže, hodila by se k němu červená kamna?

Musíte jít hloubš a hloubš...

... a hloubš a hloubš

Nakonec jsme se shodli, že pro případné další malování bude jednodušší nechat komín bílý. Aby to bylo pěkné, klasické. Rozhodl se přítel místo nějakým moderním Primalexem vymalovat vápnem. 

Rozhodně to byl zážitek, protože bylo potřeba dát spoustu vrstev, jak si nebyl jist hustotou barvy a raději ji měl řidší, než aby se mu pak nátěr oloupal. Přesné číslo už si nepamatuji, ale myslím, že jich bylo devět nebo deset. Nedovedu si představit takhle malovat celou místnost. Jak to ti naši předci dělali?

2 komentáře:

Kamilek řekl(a)...

jj, to jsem si před pár lety taky říkal, že potřebuju jen vyměnit stoupačky... A byla z toho kompletní rekonstrukce koupelny a záchodu, nová elektrika a podlahy v kuchyni, na chodbách a schodišti, nově omítnutá půlka kuchyně a chodba, nová kuchyňská linka,...

Angelika řekl(a)...

Taky se to trochu začíná zvrtávat... no, uvidíme.