úterý 2. června 2020

Brikety

Květen mě nepříjemně překvapil svým chladem. Když jsme se vrátili z víkendu stráveného na Vysočině, měli jsme doma 16°C. Tímhle tempem bych žádné jiné povlečení než to teploučké froté od maminky (teda od Ježíška) nepoužila. A tak topíme i v květnu.

Letos mi to žádná škoda nepřijde, protože máme brikety v dřevníku, jak jsem začala říkat místnosti pod špejcharem, původně to byla nějaká maštal snad pro krávu dvě. Brikety jsou staré nejmíň tři roky a chceme je spotřebovat, protože je s nima práce. Nebo spíš otrava.

První věc, která nám na nich vadí, je, že jsou neekologické. Předpokládám, že uhelné podle toho, jak smrdí, když je nakládám do uhláku. Dost práší, takže i když nemáte rýmu, při nakládání s nimi smrkáte zbytky černého popílku. Uvažovala jsem, že bych při manipulaci s nimi mohla používat ty roušky, co teď máme všichni doma. S tím souvisí i nemožnost použít popel na pohnojení zahrady. V některých zdrojích (např. ) jsem četla, že dřevěný popel je skvělým hnojivem, protože obsahuje v poměru 0:1:2 dusík, fosfor a draslík. Naproti tomu popel z uhlí se považuje za rizikový. () Někdy tvoří popel po dohoření takové podivné ztvrdlé a jakoby kovové kusy (viz obrázek).

Řekněme, že tři výše uvedené věci patří pod první bod. Do druhého bych rozhodně zahrnula výrazně větší množství vyprodukovaného popela oproti dřevu. No, popela... on je to takový zrzavý písek, co nám vždy zaneřádí celou kuchyň. U kamen ho skoro nemá smysl zametat, protože je tam naprosto pořád. Voda z vytírání podlahy je vždycky děsně černá a to i poté, co jsem nejprve zametla. O prachu v místnosti ani nemluvě. Takže jako bod dva bych označila souhrnně vznik většího nepořádku.

Zatřetí je to rozhodně komplikovanější zapalování ohně. Jsou-li kamna prázdná, je potřeba do nich nejprve dát papír, pak nějaké to tenké a radši i tlustší dřevo. Navrch vždy pokládám dvě brikety, které spadnou dolů, až dřevo shoří. Ale ne vždy mi rozdělaný ohníček zapálí i brikety. Někdy jenom trošku ohoří a nic z toho. Se dřevem je to snazší – to dáte do rozpálených kamen a ono chytne. Když chcete mít víc tepla, dáte víc dřeva. Jednoduchá přímá úměra. U briket je to jak kdy. Když máte na dně dočervena rozžhavené brikety, můžete přihodit další brikety ale raději jenom jednu vrstvu, případně i nějaký ten mour a pěkně to hoří. Ale když už se nahoře začne tvořit „písek“, je lépe s tím nějak zakvedlat, aby zase zmizel. 

O topení v kamnech jsem psala v článku zde a zde.

Zdroje:

Žádné komentáře: