pondělí 27. října 2014

Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (2/4)

Předcházející článek:
Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (1/4) představuje úvodní díl tohoto miniseriálku.

Tento díl se bude věnovat Technickým chybám, jedné z kategorie příčin nepořádku klasifikované Julií Morgenstern v knize Jak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním životě.

I. Technické chyby: Jednoduché, mechanické a snadno řešitelné chyby v systému pořádku, které jsou naštěstí nejčastější.
  • Věci nemají své místo: Váš život se změnil, našli jste si nové koníčky, ale pro věci s nimi souvisejícími jste si nevyhradili místo. Začala jsem paličkovat, plést, šít a kreslit a najednou se mi doma objevila herdule, stojánek na herduli, paličky, nitě, spousty klubíček, jehlice a háčky všech velikostí, jehly do stroje, šroubováky, olejnička, barevné nitě, plné igelitky látek, krejčovská křída, nůžky, patentky, magnety na kabelky, vlizelín a taky šicí stroj. A co se týče kreslení tak pastelky – tlusté, tenké, akvarelové, štětečky, tužky, náčrtníky, skicáře a několik knih o kreslení. Nic z toho jsem dřív nepotřebovala a nemělo to své místo. Teď je potřeba najít jim nový domov a to tam, kde se používají.
  • Nevhodné úložné prostory: Uklízení je pro vás příliš namáhavé: věci máte příliš daleko od místa, kde je používáte (zlaté pravidlo: Věci patří tam, kde se používají.), úložné prostory jsou těžko dostupné (nejdou otevřít, dosáhnete tam leda z žebříku, cesta k nim je zatarasená, jsou příliš hluboko ve skříni…). „… když je příliš únavné dát něco na místo, jednoduše to neuděláte – ne proto, že jste líní, ale protože máte na práci důležitější věci.
  • Víc věcí než místa: Pokud máte víc věcí než úložných prostor, nabízí se dvě řešení: zbavit se některých věcí, nebo pořídit nové úložné prostory. Je tu ale i třetí možnost – lépe využít stávající místo.
  • Příliš složitý systém: Máte-li příliš mnoho kategorií, bude vám trvat věčnost, než v dokumentech najdete složku, kterou jste hledali, abyste nakonec zjistili, že jste si danou položku zřejmě zařadili z nějakého nyní nepochopitelného důvodu do jiné kategorie. Jenže do které?
  • Chcete to mít na očích: Bojíte se, že na něco zapomenete, když to nebudete mít přímo na stole na očích. Jenže, když se vám tam navrší několik věcí, tvoří to už nepořádek, do kterého se vám nechce ani sáhnout, protože se bojíte, že úplně dole je to, co jste měli vyřídit včera.
  • Uklízení vás otravuje: Vždycky si najdete zajímavější a zábavnější činnost než je organizování skříní či šuplíků. Podívejte se na uklízení kreativně či umělecky – pohrajte si s šanony, výběrem či renovací skříní.

Žádné komentáře: