čtvrtek 2. října 2014

Nevěsta s nejkrásnějšíma očima (***)

Námět byl převzat od M. Voříškové a scénář pohádky napsali Jiří Cirkl a Ladislav Dvorský. Jedná se o česko-bulharský snímek z roku 1975 – moc starších pohádek už neznám. Pišta (Milan Kňažko je chlap na ženění a starosta vesničky rozhodl, že se ožení. Holky se tam u nich ve vsi o něj dokonce perou. Každá se chce vdávat, ale on o žádnou z nich nestojí. Vesničany poněkud rozdráždí, když vezme koně a vyrazí pryč pro nevěstu.

Hodinové pohádce dávám tři hvězdičky, protože se na ni dalo koukat a byla trochu jiná, než na co jsme zvyklí. I když poněkud nepochopitelné a nevysvětlené zakletí krásné Oriny a kouzelného dědečka trochu kazí atmosféru. Film se spoustou herců: Elena Dimitrova, Bohumil Vávra, Jana Křežková, Zuzana Kocúriková, Dimitr Jordanov, Anton Karastojanov, Violeta Pavlova, Naďa Hejná, Pavel Wuršer, Vaňa Apostolova, Reni Kitanova, Ivan Jordanov, Dimitr Bočev, Ivan Petrušinov, Ivan Grigorov, Vladimir Bonev, které neznám. Hudba Zdenka Lišky všichni v komentářích kritizují, ale já s ní nemám problém. S 50 % na ČSFD ale souhlasím, možná i maličko míň bych dala.

Co je ale fakt divný, je přezíravý postoj hlavního hrdiny – ženu si vybírá jako by byl největší boháč a přitom snad ani nic neumí a nemá. Opovrhuje holkama z vesnice i kteroukoliv jinou, dokud nenajde Orinu. Jako ženě se mi to zdá poněkud hrubé a nehezké. A pobavil mě komentář, který k filmu někdo měl: „Především pro nás pány velice přínosná bajka s poučením, že ať je naše pouť při hledání té pravé vyvolené jakkoli dlouhá, a ať při ní potkáme pohledných slečen kolik chceme, nakonec si domů stejně přineseme slípku… :-)“

Žádné komentáře: