čtvrtek 2. října 2014

Mezinárodní den úsměvu - 1. pátek v říjnu

Světový/mezinárodní den úsměvu je zákeřný svátek. Není totiž vázán na konkrétní datum, ale na první pátek v říjnu, a tak v mnoha zdrojích naleznete údaje o tom, že se slaví např. 4. nebo 5. října, což odpovídá loňskému nebo předloňskému roku.

Každoročně jej pořádá „Harvey Ball World Smile Foundation“ jako upomínku na odkaz Harveye Balla (zemřel 2001), kreslíře a tvůrce reklam z Worcesteru v Massachusetts. Možná jste o něm dosud neslyšeli, ale „smajlíka“ určitě znáte. A to je jeho výtvor z roku 1963, který se okamžitě stal symbolem dobré vůle i nálady. Harvey přišel s nápadem pořádat každý první pátek v říjnu World Smile Day®. V roce 1999 zřídil pro tuto příležitost „Smile Corporation“.

Udělejte dobrý skutek a na někoho se usmějte. Nebo ještě lépe, zkuste se usmívat celý den. Navzdory všemu, co přijde. Nebo právě pro to, co přišlo. :-) Úsměv je dobrý pro vaše zdraví, tak se usmívejte, je to jednodušší než pravidelně cvičit a také vám to prospívá. Když se dostatečně dlouho – asi pět minut – usmíváte, zlepší se vaše nálada, i když předtím za moc nestála. Již zakladatel skautů R. Baden-Powell radil, že když máte strach nebo zažíváte něco nepříjemného, máte se smát. A Paul Ekman vědecky dokázal, že stejně jako pocity přecházejí do tělesných stavů, můžeme naopak pocity ovlivňovat prostřednictvím těla. Ale je třeba smát se rty i očima – k tomu by mohlo pomoci lepší ovládání kruhových očních svalů.

Co můžete darovat, i když nic nemáte? „Úsměv je totiž něco, co má každý z nás, co každý z nás může darovat, aniž by na tom byl škodný,“ Harvey Ball.

„Každý z nás by měl laskavým a vlídným gestům věnovat alespoň jeden den,“ Harvey Ball.

„Úsměv stojí méně než elektřina a dává více světla.“ Archibald Cronin

„Smích a úsměv jsou brány, jimiž se dá do člověka propašovat mnoho dobrého.“ Christian Morgenstern

Nebo pro Čechy: Usmívejte se! I když vám to nepomůže, naserete spoustu lidí kolem sebe.

P. S.: Prvním autorem smajlíka byl podle jednoho zdroje americký vysokoškolský profesor Scott Fahlman (64). A smajlík „:-)“ měl vzniknou 19. září 1982.

Zdroje:
http://worldsmileday.com/
http://otavinka.blog.cz/1210/svetovy-den-usmevu
http://www.vasedeti.cz/tipy-a-rady/ostatni-tipy-a-rady/co-slavime-v-rijnu-i/
http://www.coopclub.cz/5-10-svetovy-den-usmevu/16511

Žádné komentáře: