čtvrtek 16. října 2014

To se ti povedlo, Julie (**)

Scénář ke čtyřiceti minutové pohádce z roku 1982 napsala Eva Košlerová dramaturgem byla Anna Jurásková a Kateřina Krejčí. O režii se postarala Vlasta Janečková.

Julie (Iva Janžurová) je bývalá víla, která spolu se strašidlem Hlavičkou (Vlastimil Bedrna) vychovala Kordulku (Magdalenu Bičíkovou).

A protože holka už je na vdávání – no, podle mě teda rozhodně ne a myslím, že ani v roce 1982, ze kterého je tahle pohádka taky nebyla (Magdaléně bylo tehdy 14 let, což je na vdávání vážně brzy.) – přestěhují se z lesa do města, aby jí našli ženicha. Ale místo statného, bohatého a nevím jakého ženicha je tu hokynář Adam (Michal Nesvadba), který se Kordulce zalíbí. Kdoví jestli nevidí chlapa poprvé, když se jí líbí tohle, ale budiž. Jsou i horší princové a nápadníci, tenhle je aspoň milý a galantní, ne jak ten protiva v Popolušce. Rytíře coby lepšího nápadníka si zahrál Miloš Nesvadba. Sousedky hrály Nataša Gollová, Ludmila Roubíková a Eva Svobodová.

Pohádka je koukatelná, ale raději jen jednou. S tímto vědomím může být místy i vtipná. Na ČSFD má pohádka 56 %. A když tak nad tím přemýšlím, asi se mi nejmíň líbí právě Magdaléna Bičíková. Jako herečka mi nějak nesedí, i když má jako princezna dokonalé blonďaté lokýnky.

Žádné komentáře: