pondělí 3. listopadu 2014

Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (3/4)

Předcházející články:

Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (1/4) – představuje úvodní díl tohoto miniseriálku.
Co brání pořádku? aneb Příčiny nepořádku (2/4) – díl věnovaný Technickým chybám.

Tento díl se bude věnovat Vnějším příčinám, jedné z kategorie důvodů nepořádku klasifikované Julií Morgenstern v knize Jak si udělat pořádek doma, v kanceláři a v osobním životě.

II. Vnější příčiny: Jen něco je ve vaší moci.
  • Nerealistická zátěž: Máte víc práce, než kolik můžete stihnout. V time managementu se radí psát si každou půlhodinu, co jste dělali. Variantou je psát si jednotlivé úkoly a dobu, kterou jejich splnění zabralo. Některé úkoly zkuste delegovat a jiné třeba úplně přestat dělat. Den bude mít čtyřiadvacet hodin a týden sedm dní, i když byste potřebovali dvojnásobek. Ze 168 hodin potřebujete přibližně třetinu (56) prospat, abyste odvedli slušný výkon.
  • Životní tempo: Přestaňte dělat všechno a vyberte si to, co je pro vás důležité. Věnujte se jen něčemu. Nemůžete stihnout všechno – přečíst všechny nově vyšlé knihy či časopisy, znát všechny technické novinky. Vybírejte si, o co se budete zajímat. Přílišná roztříštěnost vás velmi rychle unaví a navíc vás bude frustrovat, že nestíháte. (Něco o tom vím, proto se postupně věnuju jednomu tématu za druhým – zajímá mě jich totiž příliš mnoho a nějak se jich neumím vzdát.)
  • Nový nástroj = míň času: Každá technická vymoženost vás bude stát značné množství času. I když by to měl být váš pomocník, je třeba se s ním nejprve naučit. Zvažte, jestli díky němu ušetříte víc času (a peněz), než kolik spotřebujete na naučení se s ním, jeho používání a udržování. Např. motorka vám usnadní cestu do práce, ale všechno to učení se řízení, kontrolování jejího technického stavu, zjišťování výhodnějšího pojištění, každodenní tahání z garáže je možná náročnější než těch patnáct minut pěší chůze. Někdy je rychlejší uhňácat těsto v ruce, než vytahovat, sestavovat a následně umívat mixér, který to navíc nesvede tak dobře jako vy, protože teplo vašich rukou rozpouští máslo a lépe vytváří jednolitou hmotu.
  • Přechodové období: Při změně jedné životní fáze do druhé může dojít ke kolapsu celého vašeho systému: když si pořídíte dítě, přibudou vám různé věci a kromě poliček a skříněk budete někam potřebovat dát i postýlku, kojenecké lahve, pleny atd. Pro přechodové období si můžete zřídit provizorní systém – než zjistíte, kde je nejlepší jednotlivé věci umístit.
  • Bojkotující partneři: Apelujte na priority svého šéfa, kolegy, spolubydlícího nebo partnera. Zjistěte se, zda je váš systém snadno pochopitelný a dodržovatelný. V případě sdílených prostor, zvažte, zda není možné oddělit soukromé a společné prostory.
  • Málo prostoru máte tehdy, když máte jen to, co potřebujete, používáte a máte rádi, žádné zbytečnosti. Když má všechno svoje místo a vy víte, kde to najít, a využili jste všechno místo beze zbytku. Jediná rada zní: pořiďte si další místo někde jinde, nebo se smiřte s tím, že víc věcí už mít nemůžete.

Žádné komentáře: