středa 26. listopadu 2014

Adventní...


Už tuhle neděli začíná advent, je čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Že ho ještě nemáte? Tak šup šup pořídit, nebo vyrobit. Adventní věnec obsahuje čtyři svíčky a všechno ostatní můžete vytvořit podle vlastní fantazie, samozřejmě také s rozmyslem, protože dávat vysoce hořlavé věci ke svíčkám asi není dobrý nápad. Můj úplně nejzoufalejší adventní svícen na privátě v Brně obsahoval 5 svíček – jednu z části vypálenou velkou oranžovou krychli a na ní postavené čtyři vysoké štíhlé šedobílé svíčky. Výhodou bylo, že případný stékající vosk nemohl natropit žádnou paseku, nevýhodou, že to prostě nebylo moc hezké. Já za nejkrásnější považuji adventní věnce plné jehličí, červených baněk a zlatých dárečků… takové máme doma. Jenom já se na jejich výrobě moc nepodílím, protože mě to nebaví.

Věnce, nikoliv adventní, můžou ovšem vypadat docela jinak. V Apetitu – můj oblíbený časopis plný receptů – se zase jednou předvedli. Parádní nápad je udělat jedlý věnec. Však se podívejte sami, jak krásně to vypadá a pokud máte chuť si je taky vytvořit, dole ve zdrojích najdete odkaz.


Kromě věnců jistě znáte taky adventní kalendář, ano, i na ten už je čas. Návodů, jak si ho vyrobit, najdete na internetu spoustu – existují z papírových krabiček ve tvaru domečků, oveček, nebo z trubiček od toaleťáků, žvýkačkové (každý den stejná žvýkačka mi přijde trochu nuda), ale taky látkové, ty jsou zvláště zajímavé – letos dokonce některé obchody prodávají speciální obrázkový panel, na němž jsou vytištěna čísla. Bohužel si ho za dvě stě sedmdesát korun musíte koupit dvakrát, nebo ho nějak šikovně podšít.

Také internetový obchod mixit, v němž si můžete nechat namíchat vlastní müsli nebo směsi sušeného ovoce a oříšků za trochu vyšší ceny, se přidal se svým adventním kalendářem. Vypadá pěkně, to všechna čest a obsah bude nejspíš zdravý a lákavý, jen se mi za takovou srandu nějak nechce dávat 685 Kč! Ačkoliv každá padesátigramová věc za dvacet devět korun není takové šílenství. Ale mít třeba dvě děti…

A tak pořád marně přemýšlím, z čeho si udělám adventní kalendář já… Chtěla bych takový, co vydrží několik let, ale přitom se dá snadno skladovat a je krásný. A také se do něj leccos vejde. Ale asi to nakonec zase odložím na příští rok, protože pokaždé dělám kalendář s něčím jiným – jednou s pytlíkovými čaji (nějaké lepší, Sonnentor apod.), vloni třeba s fotkama a tady na blogu s vtipy.

Zdroje:
Jedlé věnce z Apetitu – http://www.apetitonline.cz/menu/jedle-vanocni-vence
Adventní kalendář Mixit – http://www.mixit.cz/vanoce?utm_source=1411Mikulas&utm_medium=News&utm_campaign=Newsletter

6 komentářů:

Veber řekl(a)...

Prosím o vysvětlení, proč by se ty látkové panely musely koupit dva. Není mi to jasné. Předem díky.
Co se tématu týče, věnec jsme chtěli koupit keramický, ale žádný jsme nevybrali, tak asi zase vyhraje jehličí (vadí to opadávání). Na dveře se letos snažím o šitou dekoraci - potřebuji ji jen vycpat. A adventní kalendář nemám a ani na něj nejsem moc zvyklá, ale něco budeme páchat v práci - resp. denně si tam něco sníme:-) Tak ani o toto nepřijdu.

Angelika řekl(a)...

Už jsi druhá, co se ptá, tak to raději vysvětlím. Moje představa adventního látkového kalendáře je taková, že máš k panel látky, na ten našiješ kapsičky a do nich umístíš sladkosti, nebo co si vybereš. A aby to vypadalo na obrázku hezky, našiješ tam tu stejnou látku. - Nebo na Fleru to mají rovnou oddělené: zvlášť obrázek a zvlášť kapsičky. http://www.fler.cz/blog/pojdme-sit-adventni-kalendar-14596 Ale možná jsou už i ty "kapsičky" rovnou na tom panelu.

Tak ať ti pěkně dopadne ten na dveře!

Veber řekl(a)...

No, tak zrovna dle toho odkazu stačí bohatě jeden panel. Dole na panelu je část která se rozstřihá a udělají z ní kapsičky, které se aplikují na vrchní část. Většinou u takových panelů navíc bývají návody. Rozhodně nejsou potřeba dva, alespoň pokud vím. Leda bys chtěla dva rovnou vyrábět:-)
Omlouvám se za poučování, ale v tom blogu na fleru je to jasné.
Ps: Kdo byl ten druhý?

Angelika řekl(a)...

Ano, to máš pravdu, tam je to pěkně popsané, ale to jsem si našla až po tvém dotazu, původně jsem to viděla tady: http://www.bavlnenysen.cz/bavlnenysen-cz/eshop/0/3/5/2310-AKCE-Vanocni-bavlnena-latka-PANEL-Adventni-kalendar-bezovy a to mi jasné nebylo, ale přiznávám, že jsem to nějak víc nezkoumala, nicméně mi to není tak docela jasné v tomto případě ani nyní.

Veber řekl(a)...

Domnívám se, že to z bavlněného snu není panel určený primárně pro výrobu adventního kalendáře. Také to tam je napsané: "Látka vhodná na ušití adventního kalendáře s kapsičkami na drobné dárečky pro děti pro ukrácení čekání na ježíška v průběhu adventního času." Tudíž se nejedná o panel určený k výrobě adventního kalendáře, jen to jen panel, ze kterého je možné kalendář dle vlastního návrhu ušít...

Veber řekl(a)...

Leda by ten panel nebyl na obrázku celý, což je také možné...