sobota 4. listopadu 2023

Františkovy Lázně

Sestřička mi včera u doktorky říkala, že Františkovy Lázně jsou žluté město. Že je snad nějaká vyhláška kvůli které musí mít všechny domy žlutou fasádu, jak to tu vždy bývalo. Těšila jsem se na to, protože mi to připadalo legrační. A musím říct, že je to boží. Takové malé město a přitom to vypadá tak velkolepě. Tohle je pohled z okna našeho hotelu.

Možná vás stejně jako mě zajímá, proč jsou Františkovy Lázně chráněnou památkou UNESCO. Předem můžu prozradit, že to není kvůli žlutým domečkům. Podle Wikipedie je jako nadnárodní památka světového dědictví UNESCO označeno i jedenáct slavných lázeňských měst Evropy. Od roku 2021 jsou na seznamu Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Karlovy Vary. Luhačovice se bohužel nedostaly. Zato je tam Bad Ischl, kde jsme se stavili cestou z Chorvatska.

To, co vidíte s hromadou listí je hudební pavilon a socha Františka I. 

V centru města se nachází Národní třída. Zde vidíte pohled na ni shora od Ruské ulice.

Město je spojováno s některými slavnými osobnostmi, jako jsou Johann Wolfgang Goethe, Johann Straus, Božena Němcová, Ludwig van Beethoven a císař František Josef I. K některým z nich se ještě vrátíme později.

Hned první den po výletě jsme si dali v cukrárně U Matěje domácí zákusky: banánový dortík a věneček s karamelem. Chutnaly skvěle, jenom bych byla ráda, kdyby stály kolem dvaceti korun. 

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Ta poznámka na závěr je zcestná. Už jen vzhledem k ceně surovin...

Angelika řekl(a)...

Nemyslím si. Dokážu se s cenou dortu dostat docela nízko a to nemám žádné velkoobchodní slevy. A hlavně když to v jiných cukrárnách jde a mají to taky dobrý (ne šizený nějakou rostlinnou šlehačkou a podobně), tak by to mohlo jít i ve Františkách, asi tam nebudou mít nájem jako v Praze.