úterý 4. července 2023

Dlažba a obklady do renovovaného domu

V minulém článku k rekonstrukci (zde) jste mohli vidět první fázi bourání. Už jsem psala o návrhu dlaždic do kuchyně (zde) a teď bych se ráda věnovala dlažbě jako takové.

Ztrouchnivělá podlaha
Pohled na většinu našich podlah nás uvrhával do stavu zoufalství nad jejich likvidací. Stoletá (?) dřevěná rovná prkna bez červotočů i jiných poškození. V jednom z pokojů i krásně natřená, v jiném volající po sjednocení barvy, ale v perfektním stavu. Všechno přijde vytrhat kvůli podlahovému topení. Navrch přijde dlažba. Ve všech místnostech. Snad to nebude tvrdé a nepříjemné. Konec konců i přes dlažbu se dá položit koberec. Jenom to musí být speciální určený na podlahové topení.

Přiznám se bez mučení, že jsem se podlahovky bála. Je to takové nepřirozené, že hřeje podlaha, ne? Co když to nebude hřát dostatečně? Do podlahy nemůžete pustit teplotu rovnou z kamen, třeba 60°C jako do radiátorů, ale jen nějakých třicet, aby to nebylo pro člověka (a možná i systém) škodlivé. 

Ale pak jsem trochu googlila, trochu se ptala a víceméně to vypadá, že se dá podlahovkou vytopit i starý nezateplený barák. A když budeme mít ta nová okna a snížené stropy... 

Nejlepší bylo zajít se podívat do ložnice, kde byla podlaha u dveří a trubky k radiátorům dokonale shnilá či ztrouchnivělá. To člověka uklidnilo a ujistilo, že takhle to dál opravdu nešlo. Alespoň ne dlouhodobě.

Na dlažbu jsme se byli podívat v Hornbachu, Siku a Senesi. Tam se nám asi líbilo nejvíc, ale byli jsme rozmrzelí, že na internetu mají víc věcí než v showroomu na Zličíně. Dostali jsme instrukce a objevili pár mouder, která by se třeba mohla hodit i ostatním:

  • Vybírat dlažbu s bílým střepem (pozná se podle spodku dlaždice).
  • Dodržet sílu 8,5 mm. 
  • Malé dlaždice = spousta spár.
  • Velké dlaždice na malinké ploše nevypadají dobře. Třeba když se tam vejdou jen dvě.
  • Otěruvzdornost: min. 3 doporučena do místností, na chodby raději 4.
  • Povrch dlaždice – hrubý, vlnitý, členitý se zdá být hůře udržovatelný.
  • Barva – na nějakých strakatých či flekatých plochách nebude tolik vidět špína.
  • Obklady jsou na stěny, dlažba na podlahu.
  • 5 % dlaždic pořídit do rezervy pro případ výměny rozbité dlaždice za stejný kus. [1]
  • Lépe si vše představíte, když máte větší plochu vyskládanou z dlaždic.

To by byla koupelna!
Jelikož to byl manželův nápad dát všude dlažbu, angažoval se v jejím výběru hlavně on. Nejdřív jsem z toho měla nepříjemný pocit a obavy, že by se mi třeba nemusela líbit, ale když jsem pak viděla první nástřel, byla jsem totálně nadšená. Čím víc fotek mi ukazoval, tím jsem byla spokojenější. Sice jsme nakonec všechno jezdili vybírat spolu, ale mohla jsem být v klidu, že i jen on sám by to vybral dobře, protože jsme se dost potkali, co se týče vkusu. Tady je ochutnávka:







Zdroje: 

[1] Hornbach, 4 tipy, jak vybrat obklady a dlažbu, cit. 25. 6. 2023, https://www.hornbach.cz/navody/4-tipy-jak-vybrat-obklady-a-dlazbu/

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Všude dlažba? A proč někde (obývák, ložnice) nebudete mít plovoučku?

Angelika řekl(a)...

Uvažovali jsme o tom, že dlažba nejlíp vodí teplotu. A taky její kresba dřeva víc odpovídá realitě, u těch plovouček, co jsme viděli, to byla prostě umělotina a my bychom rádi co nejvíc zachovali dojem statku, nebo nějakou historičnost. Dřevěná podlaha se na podlahovku nehodí, tak alespoň dlažba, co vypadá jako dřevo. Líbí se nám selský styl, zámecký nebo tak trochu s šabi šik (Shabby Chic) a toho bychom se rádi drželi.