pondělí 26. července 2010

Fauna versus flóra

Existuje mnoho lidí, kteří si stále pletou pojmy fauna a flóra. V době internetu je to pochopitelně snadné. Stačí zadat do googlu jeden z významů a on vám obratem vrátí zpět, o který z pojmů se jedná. Hned ví, že vy nevíte. Mimochodem wikipedie toho ví o Floře opravdu hodně. Nejen že je to květena, ale také maďarské jméno a římská bohyně květin a zahrad.

Když už jsme si určili jeden pojem flóra, je jisté, že fauna se zabývá živočichy. Ale jak si tyto dva pojmy bezpečně zapamatovat a v požadovanou chvíli je nezapomenout nebo nepoplést. (V domění, že jste to vždy říkali špatně, to řeknete opačně, ale ouha, vy už si to pamatujete správně.) Vymyslela jsem si malou pomůcku, ale nevím, jestli vám k něčemu bude, ale já osobně z ní měla radost.

Slovo "flóra" mi připomíná anglické flower, což je květina. No, ale protože nejsem v angličtině příliš dobrá a je tu menší pravděpodobnost, že zapomenu tento anglický výraz, vždycky si vzpomenu na milionkrát viděné díly Četníků a hlavně na Cruchota, jenž se se svým velitelem několikrát dokola dohadovali jedinou větou, kterou znali anglicky, totiž: "My flower is beautiful."

Žádné komentáře: