úterý 21. května 2024

21. května: Mezinárodní den čaje

V roce 2019 vyzvalo valné shromáždění OSN ke každoročnímu slavení Mezinárodního dne čaje, takže ho slavíme teprve 4 roky, zatímco v zemích produkujících čaj se slaví už od roku 2005. „Cílem Mezinárodního dne čaje je zvýšit povědomí o dlouhé historii a hlubokém kulturním a ekonomickém významu čaje na celém světě.“ Dále také propagovat a podporovat společné akce k realizaci aktivit ve prospěch udržitelné produkce a spotřeby čaje a zvyšovat povědomí o jeho významu v boji proti hladu a chudobě. [1] Výroba a zpracování čaje představuje hlavní zdroj obživy pro miliony rodin v rozvojových zemích. Čaj může hrát významnou roli v rozvoji venkova, snižování chudoby a zajišťování potravin v rozvojových zemích, protože je jednou z nejdůležitějších tržních plodin. Konzumace čaje může přinést zdravotní výhody a pohodu díky protizánětlivým, antioxidačním účinkům nápoje a účinkům na hubnutí. V mnoha společnostech má také kulturní význam. [2]

Čaj je nápoj vyrobený z listů čajovníku (Camellia sinesis) [2], správně se nápoje připravené z jiných rostlin (rooibos, honeybush, lapacho, maté atp.) nazývají nečaje či nálevy/odvary/výluhy (kořeněné, bylinkové a ovocné). Protože Číňané drželi informace o pěstování a výrobě čaje v tajnosti, Evropané si dříve mysleli, že existují dva čajovníky: zelený a černý. Teprve později se zjistilo, že jde o jediný strom. Velice podobné je to například s olivami, u nich si také mnoho lidí myslí, že zelené rostou na jiných stromech než černé. Přitom jsou pouze nezralé.

Čaj lze rozdělovat podle mnoha hledisek. Například podle země původu, plantáže, nadmořské výšky, kvality, doby sklizně atd. Dalším možným hlediskem je rozdělení čajů podle barvy. Běžně [3] se čaje rozdělují na černý (v Číně a Japonsku označovaný červený), zelený, oolong (žlutozelený nebo modrozelený) a bílý. Uvádí, že žlutým čajem bývají označovány tzv. císařské čaje, tedy čaje, které se odváděli císaři jako daň. Do kategorie tmavých čajů řadí Pchu-er.

Rozdíl mezi černým a zeleným čajem je způsoben procesem zpracování. při zpracování čajových lístků dochází k oxidaci, ale v praxi se běžně nesprávně používá pojem fermentace (= kvašení). Když k oxidaci dojde, získáme černý čaj, pokud nikoliv máme zelený. Logicky u oolongu byla přerušena. [3]

„Den čaje však neznamená, že bychom měli oslavovat samotné pití čaje, ale pozornost je zaměřena na pracovníky v čajovém průmyslu, bez kterých by se producenti čaje neobešli, ale kteří mnohdy pracují v nevyhovujících podmínkách.“ [5]

Tipy, jak oslavit Mezinárodní den čaje [4]

  • Připravte si čaj, který si vychutnáte v klidu sami. 
  • Vyzkoušejte nový druh čaje. Nejlépe sypaného, fairtradeového a bio. Věnujte pozornost tomu, jak vaše oblíbená značka čaj zpracovává. Ověřte si, že tato značka podporuje fair trade, zodpovědné zemědělství a bio pěstování. Pokud zjistíte, že vaší oblíbené značce jsou tato témata lhostejná, přejděte na jinou.
  • Udělejte si doma speciální čajovou oslavu.
  • Zajděte s partnerem nebo přáteli na lahodný šálek čaje přímo do čajovny.
  • Vyzkoušejte si v čajovně některý z čajových rituálů.
  • Navštivte degustační čajový workshop.
  • Přečtěte si zajímavou knížku o čaji. Mohu doporučit například: Thomovi: Příběh čaje. Kundera: Piju čaj. Všechny čaje Číny. Cesta čaje Dilmah.

Zdroje:
[1] Mezinárodní den čaje. Wikipedie, https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_%C4%8Daje, 11. 4. 2024, cit. 20. 5. 2024
[2] International Tea Day 21 May. United Nations. https://www.un.org/en/observances/tea-day, cit. 20. 5. 2024
[3] THOMOVI, SOŇA, ZDENĚK A MICHAL. Příběh čaje. 1. vyd. Praha 3: nakladatelství Argo, 2002. 400 s. ISBN 80-7203-447-2.
[4] Mezinárodní den čaje. Dárkoviny.cz. https://www.darkoviny.cz/mezinarodni-den-caje, cit. 20. 5. 2024
[5] Slavíme mezinárodní den čaje. Matcha tea. https://www.matchatea.bio/blog/mezinarodni-den-caje/, 14.12.2018, cit. 20. 5. 2024

Žádné komentáře: