sobota 14. dubna 2012

Jak jsem na tom se štěstím?

Na Šťastném blogu jsem našla odkaz na stránky, na kterých si můžete nechat nastavit zasílání dotazů týkajících se vašeho štěstí, a pak se z nich vyhotoví zpráva, která vám poví, jak vaše štěstí závisí na tom, co děláte, kdo jste, kde jste, jaká je denní doba a na dalších faktorech.

Dříve než si ji přečtu, pokusím se nad tím sama zamyslet, neboť jsem to z této stránky ještě asi nikdy nebrala. V jaký den bych mohla být nejšťastnější? Podle horoskopu jsou mými šťastnými dny pátek, sobota a neděle. Myslím, že to celkem sedí. Hlavně pátek mám ráda. Je to před víkendem a ty bývají prima. Pátek třináctého je navíc obvykle můj šťastný den. Neděli už zase tak ráda nemám. Znamená konec víkendu a týdne, člověk vidí, co všechno neudělal, a už myslí na to, že zítra bude muset do práce. Zato pondělní ráno v práci je také moje šťastné období: všechno mám před sebou, žádné resty, nesplněné plány… mám před sebou moře času a v ideálním případě prázdný psací stůl.

Určitě budu šťastnější, když si budu číst nebo se věnovat dalším svým koníčkům a zálibám, než když budu pozdě odpoledne ještě trčet v práci. A to i přesto, že mě moje práce baví.

Tak tady jsou výsledky zkoumání mého štěstí:

  • Prý jsem nejšťastnější v neděli, pak ve středu, v pondělí, pátek a nejméně šťastná jsem v úterý a ve čtvrtek. K sobotě nemám údaje – nevím proč.
  • Nejšťastnější jsem, když dělám to, co chci dělat, ale nemusím to dělat. Méně šťastná jsem, když dělám to, co chci dělat, a zároveň to mám dělat. Nejméně šťastná jsem, když něco dělat nechci a ani nemusím. Otázkou zůstává, proč to tedy v tom případě dělám?
  • Venku jsem šťastnější než doma.
  • Šťastnější jsem s lidmi než sama. Raději jsem s jedním, nebo se třemi a více lidmi než se dvěma. Nejšťastnější jsem při komunikaci se známými, po nich jsou přátelé, až třetí v pořadí je partner, potom zákazníci a sourozenci jsou na tom stejně atd. Tak to bych ani neřekla, ale nevadí.
  • Mezi produktivitou a štěstím vazbu nevidím. Podle grafu se zdá, že ani kvalita spánku neovlivňuje můj pocit štěstí. Jsou případy, kdy se cítím málo vyspaná a málo šťastná, ale také takové, kdy jsem málo vyspaná a extrémně šťastná.
  • Nejšťastnější jsem v obchodě. (Kdoví co jsem nakupovala?) Méně už na návštěvě, nádraží a nebo venku. Asi na 80 % ve vlaku a doma. V práci asi na 60 %.
  • A co dělám, když jsem nejšťastnější? Paličkuji, procházím se, čtu, odpočívám či spím, poslouchám hudbu, dělám domácí práce, dělám na počítači, píši, píši deník, učím, slavím narozeniny, povídám si, nebo sleduji televizi.

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Hmm, zajímavé. Na druhou stranu trochu zbytečné. Člověk by měl vědět sám, kdy je mu dobře.

Angelika řekl(a)...

Asi by měl a myslím, že dotazník určitě není dokonalý, ale na druhou stranu některá moje očekávání byla dosti lichá a ukázalo se, že ačkoliv neděli v podstatě nemám ráda, jakožto nepříliš šťastnou, ve skutečnosti si ji možná mnohem víc užívám, než jsem si byla schopná přiznat.