středa 4. dubna 2012

Miluju nová okna

25. března 2012
Před pár lety jsme naše značně netěsnící okna vyměnili za nová plastová. Četla jsem pár článků přoucích se o to, která okna jsou lepší, zda dřevěná nebo plastová. Za těch pár let nemohu soudit. Vím jen, že nová jsou lepší než stará. Nemluvím teď o ekonomickém srovnání, které by jistě také bylo zajímavé, ale o šířce oken, kterou vysvětlím později, a určitém zjednodušení domácích prací, když máme jedno okno místo dřívějšího dvoudílného, což znamená zmenšení práce o více než polovinu (zmizel prostor mezi okny, kde se tvořilo nejvíc špíny).

Výhoda, o které nyní básním, je široký vnitřní parapet nabízející rozličné formy kreativní úpravy. Lákal by mě parapet plný kvetoucích nebo i jen zelených rostlinek. Tyhle plány ovšem trochu hatí ostatní členové domácnosti, zvláště kočka, která domů přichází právě oknem a na parapetu ráda tráví své spací chvilky.

Ale není sama, kdo se na okně rád opaluje. Sedím, vyhřívám se a připadá mi, že všechny starosti všedních dní mizí kdesi v dáli. Zítra se objeví zase s plnou silou a já se jimi budu muset zabývat, ale právě to mi nyní dává sílu zahnat všechny existenciální starosti a věnovat se odpočinku.

Žádné komentáře: