pondělí 26. srpna 2013

Pondělní pozitiva a oběd zdarma

Začátek pracovního týdne má stejnou výhodu jako každé ráno - začínám znovu a mám pocit, že před sebou mám spoustu, dosud relativně volného času, se kterým mohu naložit podle svých potřeb. Zdá se, že se dá stihnout všechno, co si naplánuji, bez ohledu na to, kolik toho je. 

Pondělí je zkrátka vždycky tak trochu optimistické a plné naděje. A tak je tomu i dnes. Ačkoliv vím, že bych si měla naplánovat na každý den maximálně deset činností, můj seznam už jich má sedmnáct. A to jsem určitě na něco zapomněla.

Dneska jsme měli první po prázdninovou poradu s novou vedoucí. Bylo to příjemně krátké a dobře zaměřené na výuku. Seznámili jsme se s novými doktorandy a kolegyně navrhla, že bychom se jako škola mohli zapojit do Um sem um tam. Už jsem byla trochu v obraze, protože mi o něm řekla hned ráno a já se tam přihlásila. Překvapeně jsem zjistila, že o něm píše i Lucie Mádlová. Je to projekt, který by měl pomáhat neziskovým organizacím získat rady odborníků. Když se tam zaregistrujete, můžete si prohlédnout výzvy a vybrat si, komu pomůžete. A co z toho budete mít? Kromě dobrého pocitu si můžete v praxi vyzkoušet, jak řešit různé problémy, což by se mohlo líbit především studentům, kteří si stěžují, že většina přednášených studií a úkolů je jen teoretická a k ničemu. Vlastně je to jeden z možných způsobů, jak můžete být společensky odpovědní a to v oblasti, ve které jste dobří. Získáte nové zkušenosti a kontakty a můžete uplatnit i svoje dosud nevyužívané schopnosti.

Pak jsem se vrhla do prohlížení nejrůznějších stránek věnovaných společenské odpovědnosti firem, neboť bych svou práci ráda dokončila ještě v letošním roce (2013, nikoliv školním). A našla jsem moc zajímavý článek o plýtvání potravinami, což mi připomnělo 6. soutěžní otázku. Jak můžete být více společensky odpovědní kromě třídění odpadu? Velice snadno - kupujte si jen tolik jídla, kolik opravdu sníte. Lucie Mádlová uvádí podle zdrojů OSN, že v popelnicích skončí třetina všeho vyprodukovaného jídla. Průměrný Američan vyhodí kilo potravin denně. „V České republice se každoročně vyprodukuje přibližně 729 tisíc tun potravinového odpadu, což představuje 69 kilo na osobu ročně.“ Touto otázkou se u nás zabývá sdružení Zachraň jídlo, které pořádá 10. září na Václavském náměstí v Praze oběd zdarma pro tisíc lidí z potravin, které by zbytečně přišly nazmar. Partnerem projektu je například makro, nadace Big Think od Telefónicy a další.

A co se týče mojí disertace, zrovna se snažím vytvořit dotazník, který bych mohla rozeslat malým a středním podnikům, abych zjistila, nakolik jsou seznámeni se společenskou odpovědností a kolik toho v jejím rámci dělají, ačkoliv třeba nemají ani tušení, že něco takového existuje.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

mrkni na toto http://hobby.idnes.cz/freegans-popelnicovy-potapeci-vareni-z-odpadku-maximus-thaler-p78-/hobby-domov.aspx?c=A130827_131038_hobby-domov_mce

papadudu

Angelika řekl(a)...

Tak to je síla. Teda, nevím, jestli bych měla odvahu! :-)

Veber řekl(a)...

No, tak co se především různých biologických odřezků týče, tak se mi moc líbí projekty některých měst ohledně komunitního kompostování.
Anonymní: děkuji za odkaz, zajímavý nápad. V USA jistě realizovatelný, v Čechách myslím, že jídlo lidé vyhazují hlavně zkažené, takže u nás by ten projekt asi neměl šanci. Po důkladném přečtení článku bych se asi jíst u toho "týpka" nebála:-)