pondělí 26. srpna 2013

Soutěž – 8. otázka

Tentokrát se podíváme na několik architektonických památek. Něco vám o nich prozradím a vy můžete hádat, o které hrady či zříceniny jde.
  • Jedná se o strážný obytný hrad. Z roku 1427 je o něm první písemná zmínka. Šlechta zde bydlela jen asi pouhých 200 let, neboť byl těžko dostupný. Jedná se o soukromý hrad nacházející se ve stejnojmenné obci. Jednou z nejcennějších částí je dochovaný gotický oblouk před prévetem.
  • Následující hrad se dá snadno splést s jiným díky naprosto shodnému německému názvu. Ovšem tento má jako bonus ještě český název, jenže takový, který není nijak netypický a opět se dá snadno zaměnit s jinými hrady. Je to zřícenina ze 14. století a vystavěli ji páni z Dubé. Krátce zde pobýval i pražský arcibiskup Jan z Jenštejna. Hrad je kromě věže přístupný celoročně.
 
  • Velký soukromý hrad nacházející se v malé obci má opět zákeřný název. Stačí odebrat první slůvko a už jste o 200 kilometrů jinde. Hrad byl vystavěn na obranu Prahy. Majitelé bydlí v prvním patře a v létě i ve třetím. Ve druhém se provádí. O kus dál za hradem je ve věži hladomorna.
 

6 komentářů:

Veber řekl(a)...

1) Kokořín
2) Helfenburk (Hrádek)
3) Český Šternebrk

Anonymní řekl(a)...

obr 1 - Hrad Kokořín - tady si nejsem jistý, nesedí historie
obr 2 - hrad Helfenburk
obr 3 - Český Šternberk


papadudu

Anonymní řekl(a)...

Kokořín, Helfenburk u Úštěka, Český Šternberk

Ivi V.

Unknown řekl(a)...

Myslím, že se jedná o tyto hrady:
1. Kokořín
2. Helfenburk u Úštěku
3. Český Šternberk

Angelika řekl(a)...

Všichni uhodli správně... jen nevím, co v historii nesedí.

Anonymní řekl(a)...

co nesedí v historii - oficiální stránky Kokořínu - první listinné zmínky o Kokoříně pocházejí z roku 1320, kdy kokořínský statek získal směnou od Jindřicha z Osměchova Hynek Berka z Dubé. - Ty tam uvádíš o 100 let později první zmínku.

papadudu