neděle 10. ledna 2016

Brno je zlatá loď

Takový předmět měl jeden nedávný e-mail od mojí známé. Hned mě zaujal a podívala jsem se, co tím myslí. V e-mailu jsem našla odkaz na článek iDnesu Brno je pro život lepší než Praha i New York, ukázal žebříček z 6. ledna 2016. Ani mě to moc nepřekvapuje. Pravda, jsem proti Praze zaujatá, ale teď když tam už chvilku bydlím, mám k tomu své důvody...
  • Třeba doprava opravdu není žádný zázrak, tenkrát, jak byla ta námraza (předloni) nejezdilo skoro nic. Vlaky sice taky měly problémy, ale v Brně to prý celkem šlo. Aspoň to pořešili autobusama, a ne že by doprava zkolabovala a šlus, dál nás to nezajímá. Ono ale i normálně... v metru jsou sice barvičkami jednotlivé linky hezky označené, ale Můstek a Muzeum hned vedle sebe, to je něco hroznýho. Než jsem se naučila, na čem mám vystupovat.
  • Nevýhodou Prahy je, že je tak strašně velká, takže to trvá dost dlouho, než se dostanete do centra a to ještě pořád bydlíte v nějaké rozumné čtvrti a ne úplně mimo. MHD jezdí jak kdy, autem je to všude zacpaný...
  • Všude v centru se tlačí davy uspěchaných mračících se lidí, člověk má pocit, že nemůže dýchat. To v Brně bylo volněji. Asi to dělaly i větší ulice, nebo míň lidí, nevím, ale ani před nádražím nebyly tak strašné davy.
  • V centru se nedá nic sehnat, vlastně ani v centru není nic zajímavého – pominuli architekturu – samé snobské obchody, ale nějakou galerii, čajovnu, nebo něco pěkného, příjemného a klidného... Tak leda že byste se šli kochat nákupákama, třeba Paladium mívá na Vánoce pěknou výzdobu, Kotva je zase celkem moderní, no, v Bílé labuti je jen príma paní v klubíčkárně a levné jídlo u Rozvařilů (a bylo dobré, i když tomu název nenapovídá).
  • Ze Svoboďáku se rychle dostanete na Zelňák (nebo již zmiňovaný Moravák), kde si můžete koupit domácí zeleninu (někdo říká, že ne tak docela, ale to je druhá věc). V blízkosti je hned několik čajoven, obchůdek Sonnentoru a když sejdete na Pekařskou, což se opět dá relativně rychle, můžete se zastavit v hospůdce Na Pekandě, kde mají výborná pečená žebra, i když chléb si zvykli šidit rostlinným tukem, místo opravdového másla a o kousek dál na Mendlově náměstí se můžete podívat do pivovaru Starobrno.
  • Brno mi taky připadalo zelenější. Kousek od nádraží je Petrov s několika stromy, nedaleko Svoboďáku je Moravák s miniparčíkem a fontánkou a kousek dál je park Lužánky, který slouží různým volnočasovým aktivitám – lidé tam chodí běhat, ale také plést na den veřejného pletení, trénovat žonglování, chůzi na laně...
  • V Brně byli „všude“ Číňani – hned na hlaváku jste si mohli dát gyros za 60 Kč, nebo úžasnou polévku za dvacku. A byli hned troji vedle sebe, takže jste pokaždé mohli jít na trochu jinou polévku. 
  • Lidé, co utíkají z Prahy do Brna, jsou dobrým důkazem toho, že Brno je hezčí. A když se zeptáte PROČ? Lidé jsou k sobě milejší, otevřenější, nejsou tak draví, soutěživí a kariérističtí. Umí si užívat života, dobrého jídla a vína. Umí se bavit, jsou schopni spolu zpívat – umíte si představit, že by se v Praze sešlo pár lidí v hospůdce a zpívali? Já ano, pokud to budou nějací alternativci, čajovnáři, jogíni a podobní lidé trochu jiného (nepražského) ražení. Brno je město studentů, takže je tam spousta mladých lidí, kteří se chtějí bavit a něco aktivního podnikat, tzn. jsou tam různé diskotéky, oldies party apod. 
  • V Brně jsou levnější a snadno nalezitelné podnájmy téměř ve všech částech města. 
  • Na druhou stranu, v Brně je méně práce a také menší platy než v Praze. Ale čím zaplatíte za vyšší plat? Zdravím z horšího vzduchu, celodenním trmácením z práce a do ní, prací od nevidím do nevidím, začátkem pracovní doby kdoví v kolik, ale prací až do šesti či osmi do večera...
  • Ale abych Praze nekřivdila, poznala jsem v ní spoustu milých, ochotných, hodných a přátelských lidí. Bohužel ve skutečnosti je Pražákem asi jen jeden nebo dva z nich. ;-) Všechno ostatní je takzvaná „náplava“.
Server Numbeo.com uvádí, že městem s nejvyšší kvalitou života v Česku je Brno. Pořadí se vypočítává na základě sedmi kritérií: kupní síla, bezpečnost, úroveň zdravotní péče, cena nemovitostí, index spotřebitelských cen, čas strávený dopravou po městě nebo míra znečištění ovzduší.

A proč je Brno lepší podle výzkumu? Není tolik hektické a má nižší ceny jídla. Pořadí metropolí dále ovlivnilo, za kolik v nich jde pořídit devadesátimetrový byt v poměru k příjmům zdejší rodiny. Tady už Brno tolik neexceluje. Horší přístup k nové nemovitosti ovšem mají pražské rodiny. „Život v Brně začíná být mírně dražší. Platy jsou pořád nižší než v Praze, ale ceny se začínají dorovnávat,“ konstatoval analytik společnosti Homecredit Michal Kozub. Kupní ceny nových bytů jsou ale podle něj v Praze stále zhruba o pětinu vyšší. Pražan má ovšem výhodu výrazně většího trhu, a tedy i výběru. „Když chce developer uvést na trh 300 nových bytů v Brně, zásadním způsobem ho zahltí. V Praze se nestane nic. Je to plivnutí do moře,“ dodal Kozub.
  
V anketě k článku 7761 lidí hlasovalo pro to, že se v Brně žije lépe než v Praze. Řekla bych, že anketa pod takovýmto článkem je trochu zavádějící, protože proč by si ho otevíral Pražák? A kolik lidí z hlasujících žilo po nějaký čas v obou městech, aby to mohli posoudit? Všeho všudy vím o třech a to včetně sebe.

Pořadí, kde se žije nejlíp (výběr)

1. Canberra, Austrálie
2. Adelaide, Austrálie
3. Curych, Švýcarsko
4. Edinburgh, V. Británie
5. Mnichov, Německo
6. Melbourne, Austrálie
7. Wellington, Nový Zéland
8. Victoria, Kanada
9. Brisbane, Austrálie
10. Ženeva, Švýcarsko
11. Sacramento, USA
14. Vídeň, Rakousko
15. Kodaň, Dánsko
32. Amsterodam, Nizozemí
40. Berlín, Německo
46. Brno, ČR
49. Lublaň, Slovinsko
53. Madrid, Španělsko
56. Tokio, Japonsko
57. San Francisko, USA
58. Praha, ČR
68. Los Angeles, USA
70. Bratislava, Slovensko
74. Varšava, Polsko
76. Brusel, Belgie
86. Paříž, Francie
104. Londýn, V. Británie
109. New York, USA
127. Moskva, Rusko

Zrovna nedávno jsem rozepsala článek s názvem Život v Praze: Spousta věcí mě prudí – třeba, že je to všude daleko a obchody se těžko hledaj. Když jste na malém městě, snadno nakoupíte chleba, maso, kosmetiku, květiny, klubíčka a zeleninu ve specializovaných menších obchodech. Ve velkých městech, abyste jezdili a hledali. V centru není vůbec nic – Straromák není pro Pražáky, ale pro cizince. V Brně to bylo podobné – na Svoboďáku jste moc zajímavých obchodů taky nenašli, ale skoro ve všech bočních se dalo sehnat právě to, co jste potřebovali, za rohem byl Zelňák se stánky místní zeleniny, dole pod Mahenovou knihovnou pekařství a o kus dál Rebio – zdravá vegetariánská restaurace, vedle prodejna včelích produktů, jedna nebo dvě zdravé výživy, myslím, že i masna, látky a u Mahenova divadla klubíčka a české fusekle.

Zdroj: 
http://brno.idnes.cz/brno-nad-prahou-v-zebricku-numbeo-dqa-/brno-zpravy.aspx?c=A160106_2216339_brno-zpravy_tr

Žádné komentáře: