středa 6. listopadu 2019

Jak se mít špatně, když se máte dobře?

Osvědčeným způsobem je hledat maličkosti, které by vás mohly iritovat. Třeba já postrádám foťák. V létě jsem se rozešla s dlouholetým partnerem, který ode mě kdysi dostal foťák dle svého přání, ale nějak moc nefotil a ani se mu nechtělo vyrážet na výlety. Ale foťák mi půjčoval, takže jsem si zvykla, že ho skoro pořád mám k dispozici.  

A teď když někam jedu – Ateliéry (DOA), nebo jenom jdu na výletík (Botanická zahrada) či jinou akci (Setkání s Vlněnými sestrami), nemám čím fotit. Oslovila jsem pár lidí, jejichž názoru si cením (pokud jsem na Vás zapomněla, neváhejte mi napsat, nejspíš jenom nevím, že se v této oblasti vyznáte) a… nedozvěděla se vlastně nic. 

Jeden říká, že je lepší pořídit si opravdový foťák, druhý zase, že bych víc využila chytrý telefon, kde můžu mít i internet, mapy, aplikace. Třeba bych mohla psát blog na cestách. Jo, jednou rukou, palcem tam na té klávesnici. To určitě!

Pro chytrý telefon hovoří to, že je moderní. Má ho kdekdo a sem tam je neocenitelný pomocník. Právě třeba ty stažené off-line mapy by se mi mohly hodit, když zase někde zabloudím (jako u Botanické zahrady). Na druhou stranu právě zmiňované bloudění u Botanické zahrady bylo jen polovinou problému, protože ten autobus, který i podle jízdního řádu vypadal, že jede tam, kam má, končil u ZOO. Kromě map jsou již zmiňované aplikace a web. No, vlastně uvažuji, že si internet pořídíme domů, takže tím pádem ho nepotřebuju v mobilu. Stejně dost často není tam, kde by ho člověk případně chtěl. A vůbec, není špatné být někdy off-line. I ohledně toho domova jsem váhala. Protože než pomalý internet, je lepší žádný, se kterým se člověk aspoň nevzteká. A má víc času na jiné aktivity než brouzdání, kterému se dá tak snadno podlehnout. Na druhou stranu, tenhle článek bych mohla publikovat hned teď v sobotu, když ho píšu. A nemuset čekat na úterý, až se zase připojím. Mít chytrý telefon pro mě není žádným přínosem. Ano, půjčuji si ho velice ráda na kešky, v zoufalství si na něm něco najdu na webu, ale jinak po něm netoužím a ani nemám pocit, že by byl přínosem. Zdají se mi velké, těžké, baterka nic moc nevydrží – můj maličký, lehký, „hloupý“, je schopen vydržet deset dní, když si s ním moc nehraji (= telefonování či sms) – a ani nejsou moc krásné. Takovej šutr do kabelky. Na druhou stranu si ho možná přece jen někdy budu muset pořídit – společnost mě donutí svým posedlým umisťováním QR kódů a aplikací nutných k používání některých služeb. Už teď je problém zakoupit si jízdenku na vlak či FlixBus, nebo objednat Uber. Takže pokud ho opravdu musím mít, byla by to úspora peněz mít jen jeden stroj místo dvou. Jeho jedinou předností je snad jen to, že ho má člověk skoro pořád při sobě (jak kdo, že? ;-)), a tak může kdykoliv fotit momentky. Nemusí si speciálně tahat s sebou foťák. Na druhou stranu, když pojedu na dovolenou a budu mít mobil zároveň jako foťák, mohlo by se mi stát, že když si ho vybiju kvůli přílišnému focení, což není zase tak obtížné dosáhnout, budu najednou bez mobilu. A kdyby se něco stalo, nemůžu si přivolat pomoc, najít náhradní spoj, ani zobrazit mapy. A nerada bych část dovolené nefotila jen proto, abych si šetřila baterku. Jistě, toto se dá do určité míry řešit powerbankou, ale to už mi pak připadá skoro stejné jako tahat dva samostatné stroje rovnou.

U foťáku předpokládám, že za stejné peníze dosáhnu lepšího výsledku. Na druhou stranu kdekdo mi dnes tvrdí, že mobily fotí stejně kvalitně. Už jsem se trochu zvykla ptát na cenu. Jeden kamarád mi řekl, že foťák pod třicet tisíc nedává smysl. Jiní zase uvažují o mobilu nejméně za patnáct tisíc. Já se svým odhadem pohybovala kolem pěti tisíc, maximálně deset, ale to zase s předpokladem, že mi daná věc nejméně pět let vydrží bez problémů, jako již zmiňovaný foťák, který jsem vrátila původnímu majiteli.

Až vás tedy příště bude něco žrát, jako mě momentální nevlastnictví foťáku, zamyslete se nad tím, jestli je to opravdu takový problém a vážně se máte špatně, nebo je jenom jeden detail ve vašem životě trochu problémovější. Když si tohle uvědomíte, budete najednou zase o krok blíž k řešení.

2 komentáře:

Kamilek řekl(a)...


Nemám rád, když mi někdo vnucuje, že nemá smysl pořizovat mobil/foťák/notebook/auto/... pod x desítek/stovek tisíc. Možná to je pravda pro jeho potřeby, ale platí to i pro moje? Budou výstupem mého focení bilboardy, produktové fotografie v tištěném katalogu nebo obrázek 640x480 na webu? Měl jsem mobil z horní cenové kategorie, teď mám za cca 3500 a nevidím v tom rozdíl.

Podstatné je co JÁ potřebuju a jaké mám možnosti.

Netuším kolik dní můj mobil vydrží bez nabíjení, protože jsem to ještě nepotřeboval vědět a prakticky všude kde se pohybuju, mám možnost přes noc nabíjet (i na tábořišti nebo chatě bez elektřiny mám kvůli svícení autobaterii nebo aspoň baterku z UPSky a přinejhorším si můžu vzít powerbanku).
Ale zase na druhou stranu vím, že celodenní geocaching nezvládne asi žádný současný mobil - stálé koukání do mapy, takže trvale zapnutý display, gps, občas mobilní data (luštění mysterek v terénu, ověřování vypočítaných souřadnic, občas se hodí kouknout na ortofotomapu, která se na rozdíl od turistické moc nedá stáhnout offline,...). Takže na větší geovýpravy mám stále jako primární turistickou navigaci a zásobu tužkových baterií.

Pokud bych potřeboval vydržet týden bez možnosti nabíjení a chtěl hodně fotit, volil bych kombinaci v kapse smartphone (mapy, internet, jízdní řády, objednání jízdenek, foťák na rychlé bliknutí momentky,...) a v batohu foťák na tužkové baterie (a to nebude úplně jednoduché vybrat, protože aktuálně třeba na Alze je v nabídce cca 45 foťáků na (mikro)tužkové baterie oproti 590 na nějaký akumulátor, který pokud vůbec lze vyměnit, tak náhradní nebude úplně nejlevnější a rozhodně ho na rozdíl od tužkovek nebudou mít v malém obchůdku v horách...) na "lepší" focení.
Nebo pořádnou powerbanku a dobře vybraný foťák aby z ní šel taky nabíjet, a pak může powerbanka ležet na základně v hlavním batohu a na výlet vyrážet s přes noc dobitým mobilem i foťákem...

A o internetu by se dal napsat podobně dlouhý elaborát ;-) Mobilní data nebo nějaké připojení domácnosti? Já třeba mobilní data využívám na cestách, na chatě a na tábořišti, ale většinou si vystačím s pár set MB měsíčně. Kouknu na předpověď počasí, vygooglím informaci, zkontroluju jestli mi někdo píše, kouknu do jízdních řádů (brigádníci nedorazili tímto vlakem, tak kdypak dojede další),... Ale hlavně - mít možnost připojit se na net neznamená povinnost na něm být ;-)

Možných řešení je spousta, každé má své pro i proti a každý si musí vybrat to správné (nebo aspoň rozumný kompromis) pro své potřeby...

Angelika řekl(a)...

Tý jo, opravdový elaborát. :-) No, to je právě ono, člověk si kolikrát ani není úplně jistý, co vlastně potřebuje. A rady ostatních to spíš zkomplikují, než že by pomohly.