sobota 7. října 2017

Keramika v Jámách


Hrad před domem
Jako první navštěvujeme keramickou dílnu paní Johany Miervy. Před domem mě fascinuje hrad. Paní Mierva vystudovala jsem výtvarný obor na SPŠ Keramické v Bechyni. Výrobou keramiky se živí od roku 1995. Používám kameninu, která je mrazuvzdorná a nenasákavá. Šachy, větší nádoby a kachle jsou ze šamotové hlíny. Keramiku pálí na dva výpaly, druhý je 1250°C. Více najdete zde: http://www.mierva.cz/. Paní Mierva bydlí v Jámách (místní říkají Jamach), což nás také zaujalo. 

Budoucí ryby
Jámy! (Byla jsem v Jámách...)

Naše výtvory

Zajímavá miska
Jako obvykle jsem na všechno zvědavá, takže kromě toho, že si s Kamilem vyzkoušíme točení na kruhu – jde mu to výrazně lépe než mě, naše výtvory můžete vidět výše, předpokládám, že můj je ten tlustší a ošklivější blíž k nám – se dozvím spoustu zajímavých věcí. Třeba, že někdo pálí jenom na jeden výpal, ale paní Mierva dělá dva, první je jenom na 940°C, je to tzv. přežah, druhý už je na 1250°C. Třikrát se pálí porcelán a pokud se přidává zlato, dělá se i čtvrtý výpal. 

Hotové ryby

Hra

Občerstvení na přivítanou (výborné!)

Na výrobu kachlíků, které jsou velice populární (také se nám líbí), používá sádrové formičky, protože ty odsávají vlhkost.

Vtipné kachlíky
Když chcete prodávat keramiku používanou na potraviny, musíte splňovat Prohlášení o shodě.

Povídáme si až do 12 hodin.

Žádné komentáře: