středa 12. září 2012

Poslední dovolená

Už je to skoro měsíc, co jsem se vrátila z dovolené. Je to děsný, jak ten čas letí. A nejhorší je, že jsem tu o Korfu nenapsala ještě ani řádek. Rozhodla jsem se to dnes napravit, a chci napsat všechno hned.

Vlastně jsem do poslední chvíle nevěděla, kam přesně pojedu, neboť jsme zájezd vybírali jako last minute. A kdybychom nic dobrého nenašli, jeli bychom asi autem do Chorvatska. Vůbec by mi to nevadilo, protože Chorvatsko mám moc ráda. Za ta léta, co tam jezdíme, mám pocit, že už ho důvěrně znám a připadá mi to skoro jako bych jezdila na prázdniny k babičce. Chorvatům je i celkem dobře rozumět, na jejich veku místo chleba už jsem si taky zvykla… ale konec rozjímání a zpátky k dovolené.

Letos jsem tedy navštívila pro změnu Řecko. Korfu, jak mu říkají jenom cizinci, ale já se tohoto označení budu držet, aby se nám nepletlo s hlavním městem označovaným Corfu town nebo Kerkyra, jak mu říkají ostrované. Týž výraz používají pro celý ostrov. V mém pojetí tedy zachovám klasiku u hlavního města – Kerkyra – a naopak cizácký výraz pro ostrov – Korfu.

Údajně je to největší a nejsevernější řecký ostrov. Přitom to ale není žádný velikán, neboť na délku má devadesát kilometrů a v nejširším místě čtyřicet pět kilometrů. Leží na rozhraní Jónského a Jaderského moře a má více než sto tisíc obyvatel, přičemž asi třetina jich žije v hlavním městě.

Žádné komentáře: