úterý 23. ledna 2024

Chceme si pořídit kuželky do obýváku

O víkendu jsem se opět věnovala malování. A opět v obou druzích. Jednak jsem se učila malovat podle lektorů na internetu a jednak jsem se snažila načrtnout kuželky do našeho pokoje.

Ne, že bychom byli fanoušci tohoto netradičního sportu. Mimochodem, věděli jste, že existuje Česká kuželkářská asociace? A že první zmínku o hře v kuželky uvádí už Homér? Kuželky se kromě jiného od bowlingu liší tím, že hráč hraje do té doby, než shodí všechny kuželky?

Ale zpět k našemu pokoji. Nechceme si tam udělat kuželkovou ani bowlingovou dráhu. Chceme si kuželky namalovat pod okno jako zábradlí, takzvanou balustrádu. Uvažovali jsme také o balustrovém sloupku mezi okna, ale nakonec se asi uchýlíme k jinému typu sloupu.

Inspirací nám byl Letohrádek královny Anny (Belvedér) na Pražském hradě a především film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi, kde se na stěnách nacházely nádherné malby zábradlí, sloupů a krajinek. Možná že právě to byl ten impulz, nebo definitivní posun k rozhodnutí, že si to domů pořídíme také. Teď už jde jen o to nějak to pěkně vymyslet, navrhnout, načetnout šablonu, překreslit a vybarvit pozadí. A taky vlastně vystínovat!

Začali jsme vyměřováním. Kuželky včetně podstavce by na výšku měly mít šedesát čtyři centimetrů. Na obrazovce ve filmu mají 6,7 cm, takže můžeme brát, že jejich velikost bude téměř desetinásobná. Ze zvědavosti jsem porovnala velikost kuželek ve filmu s hlavou pana hraběte, který před nimi seděl. Zdá se, že to vychází velmi podobně naší velikosti kuželek. Což je fajn, protože aspoň budou vypadat hodně realisticky jako v tom filmu, ani žádní prckové, nebo vytáhlé příšery.

Pak přišlo na řadu překreslování a obmalovávání. Ukázalo se, že kuželky ve filmu nejspíš byly na zeď kresleny umělcem od ruky, nikoliv nějakou počítačovou postprodukcí, protože každá je trochu jiná. A při zvětšení na reálnou velikost působí poněkud kostrbatě a neforemně. Doufám, že až je přeneseme na zeď, bude to opět umělecké dílo.

Také jsme si spočítali, kolik se nám jich vejde pod okno. Původně jsme mysleli, že celý okenní parapet v obýváku budou podpírat kuželky. Ale co bychom pak udělali se sloupem mezi oknama?

Rozhodli jsme se, že sloupek mezi okny vymalujeme jako sloup (asi antický jako v ložnici – moment, už jste ho měli možnost vidět?) a dole pod ním, pod parapetem bude sokl tak velký, aby se pod každým oknem nacházel právě lichý počet sloupků. Protože lichý počet je dle malířské teorie hezčí.

Žádné komentáře: