úterý 15. listopadu 2022

Jsem dobře naložený (česnek)

Když se ukázalo, že máme trochu větší sklizeň česneku (viz zde). A lehce neočekávaně ji musíme zpracovat ihned, okamžitě jsem uvažovala o nakládání.

Česnekové třídění

Samozřejmě jsem nejdřív hrozně nadávala, protože jsem se těšila na zaplétání copánků a sušení česneku, místo toho jsem celou sobotu loupala jeden stroužek za druhým a manžel řezal dřevo na zimu. Samozřejmě mi to šlo celkem dobře, protože když měl každý stroužek jen kousek slupky, nebylo toho tolik, ale brzy mě začaly pálit ruce, a tak jsem postupně kreativně přecházela k dalším a dalším prstům, jejichž nehty jsem seškrabovala slupku, která moc dolů nechtěla, ačkoliv jsme sklízeli za suchého počasí. Vyrývali jsme rýčem, abychom žádné stroužku nezapomněli v zemi a hned jsme odkrytou půdu zamulčovali posečenou trávou ze dvora.

Naštěstí si na mě udělala čas jedna kamarádka, se kterou jsem během loupání telefonovala. Ona pro změnu venčila dítě na hřišti. Myslím, že to bylo pro obě zpříjemnění soboty (3. 9. 2022).

Na nakládání došlo ale až v pondělí. Na internetu jsem našla recept (a už mi ho nejde najít znovu :-() a trojčlenkou si přepočítala správné množství na svoje množství. 

  1. Naskládejte stroužky česneku do sklenic společně s pár kuličkami pepře a kouskem bobkového listu. (Vybrala jsem schválně ty malé či úzké, abychom se s nimi při vaření nemuseli matlat a navíc jich tam takto bude víc.)
  2. Zalijte horkou vodou, zavíčkujte a nechte dvacet minut stát bez povšimnutí. (Tak jsem se dostala k množství vody, od kterého jsem vše odvozovala. V mém případě to bylo pouhých 350 ml, zatímco původní recept počítal s litrem vody.)
  3. Po vychladnutí přelijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu společně se solí (24,5 g) a cukrem (52,5 g). Následně přidejte ocet (87 ml) a ještě horkým nálevem zalijte česneky ve sklenicích.

Recept má jednu významnou nevýhodu – zatím nedokáži okomentovat chuť, protože jsme ještě žádnou ze skleniček neotevřeli – neuvádí, jak dlouho naložené česneky vydrží, ani kdy je nejvhodnější začít s jejich konzumací, tedy jak dlouho by se měly rozležet.

V octovém nálevu naložený česnek
Ještě bych ráda poznamenala, že ačkoliv jsem nacházela na internetu různé návody ohledně nakládání česneku do oleje (jak ho můžete vidět v některých zajímavějších krámech, nebo třeba v Itálii), tak to se v domácích podmínkách nedoporučuje z důvodu možné otravy (botulismus, odkaz na wikiskripta), na což se dá snad i umřít, takže jsem to nehodlala riskovat.

Skleničky jsem udělala experimentálně pouze tři pro případ, že by to bylo málo kyselé nebo slané. Předpokládám, že česneky z mrazáku by šly bez problémů rozmrazit a naložit jako nová várka, kdyby se ukázalo, že je to potřeba.

Česnek zmodrá
A ještě jedna malá poznámka: už v receptu se psalo, že mi česnek asi zmodrá a že se toho nemám bát. Pro jistotu jsem to oznámila manželovi a napsala to na skleničky. Kdo by si to třeba v březnu pamatoval, že jo?

Prý je to proto, že česnek obsahuje síraté složky a kombinací s některými roztoky vzniknou sirníky mědi. [1]

24. 9. 2022, deník

Jednu z menších skleniček jsme zbaštili ještě v září, protože jsme byli hrozně zvědaví, jaký to bude. Bylo to skvělý!!! A zaslouží si to tři vykřičníky. Jen jsem zvědavá, jestli se ty další dvě skleničky víc nerozleží, protože tenhle česnek pořád celkem dost pálil, ale jinak byl boží: malinko slaný a kyselý. Žádný extrémy. Musela jsem se držet, abych ho jedla jen po troškách. Jak se říká: dobrého pomálu. Aby mě pak třeba nepálil žaludek nebo tak něco. Ještě větší radost mi udělalo, jak nadchl manžela. Že prý to je dobrá pochutina k ozvláštnění studené večeře. 

19. 11. 2022, deník

Předevčírem jsme načali druhou skleničku. Ukázalo se, že jsem měla pravdu. Česnek sice chutná výborně, ale téměř vůbec nepálí. Což je mi trochu líto, protože to bylo náramný chuťový vzrůšo. Teď je lehce kyselý a trochu slanější. Ale ne moc. Zkrátka tak akorát.

P. S.: Ten bobkový list jsem si natrhala v Itálii. Nádherně voněl. Prý by ho šlo pěstovat i v Čechách...

Zdroje:

[1] Proč se mi skladovaný česnek mění na modro-šedý? FOOD-INFO. http://www.food-info.net/cz/qa/qa-fp63.htm, cit. 22. 10. 2022

2 komentáře:

Kamilek řekl(a)...

No nevím jak v Čechách, ale na Moravě se bobkovému listu daří. Teda aspoň u našich na zahradě - mají asi metr vysoký stromek a zásobují celé příbuzenstvo.

Angelika řekl(a)...

To zní super. Možná taky vyzkouším. Otázkou je, jestli se mi ještě vejde na zahrádku. A taky, jestli ho potřebuju tolik.