sobota 26. listopadu 2022

So 26. 11. 2022, pečeníčko

Původně jsem měla v plánu, že... znáte mě, na 48 hodinový víkend jsem si naplánovala akce tak na 30 hodin, ale spánek mezi nimi není. Respektive, já si neplánovala čas, jen aktivity. Tak třeba ranní pečení je víceméně hotové o půl jedné odpoledne. A navíc ne s výsledkem, jaký bych si představovala. Myslela jsem, že udělám sváteční oběd, když se mi manžel vrací z práce.

Dýňová polévka se smetanou, vanilkou a medem. Tu miluju a je výtečná. A doufám, že se povedla. Ještě jsem ji neochutnala. Ale základ jsem dělala už včera. Manžel není zase takový fanda polévek, ale někdo ty dýně zbaštit musí, ne?

Kapustičkový salát – máme úrodu kapustiček navzdory našemu marnému boji s molicemi, housenkami bělásků a vlastně veškerou havětí žeroucí listy těchto rostlinek. Tak ten ještě není hotový, i když se mi zdá, že se mi podařilo kapustičku udělat tak akorát.

K salátu měly být nivové muffiny, které mě příjemně překvapily tím, že se povedly. Už když jsem je pekla, říkala jsem si, že se chci stát muffinovou královnou! Miluju to dělání těsta. Sypká hmota, tekutá hmota, tekutou nalít do sypké, rychle zamíchat, kydnout do forem a těšit se na výsledek! Jo a dala jsem do nich středomořské koření, které jsem si dovezla z Itálie. Nááádherně voní! Je to oregáno, bazalka, pepř, máta, tymián a česnek.

Kapustičky a sýrové muffiny

A jako dezert jsem si vymyslela skořicové šneky. Od Florentýny, stejně jako kapustičky. Kolegyně v práci – Kris – totiž dělá úplně senzační. Musím ji požádat o recept. A tajný trik je: přelití smetanou po upečení. Nebo před? Teď si nejsem jistá. Každopádně celý kancl miluje Kris, její skořicové šneky a taky nejrůznější dorty. Samozřejmě bych to nebyla já, kdybych chtěla dělat věci tak, jak se mají. Na co se babrat se skořicovými šneky, když můžu použít zajímavější koření, se kterým bych si jinak neporadila. Tonkové fazole. Věnovala jsem se jim v samostatném článku ve čtvrtek.

Ale musím říct, že tentokrát mě recept nějak zklamal. :-( Těsto se rozhodně nestalo „hebkým, hladkým a nelepivým“, bylo to spíš odporně lepivé svinstvo, které se časem stalo méně lepivým, ale stejně drželo na rukou, vařečce i lžíci tak příšerně, že jsem ho do formy dostala jen díky tomu, že se na ni přilepilo také! 

Těsto s oříškovým krémem

Nevím, kde a zda jsem udělala chybu, ale pocítila jsem lehké zklamání. To se musí stát zrovna teď, když pro vás mám na 5. prosince naplánovaný začátek nového seriálu s názvem Miluju... ale moc se netěšte, články plánuji jen jednou měsíčně. A nejspíš trochu náhodně, protože kdyby měli být v konkrétní den, třeba každého 3. nebo 7., mohlo by se stát, že to už zrovna bude čtvrtek, nebo tam budu mít naplánovaný nějaký jiný článek, třeba z dovolené. Ale každopádně se náramně těším na tvorbu nového speciálu. A ne tak časově náročného. I když teď mám třeba „na statku“ připraveno už na celý prosinec. A pořád bych měla co psát!

Málem bych zapomněla, recepty najdete zde:

Žádné komentáře: